Да ли ће бити новог попуштања мера: Седница Кризног штаба поново у уторак или среду

© Sputnik / Лола ЂорђевићСедница Кризног штаба за борбу против вируса корона
Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Др Бранислав Тиодоровић изјавио је да ће нова седница Кризног штаба бити одржана у уторак или среду.
„Као што је познато, викенд није репер колики је број заражених. Онда ћемо у уторак или среду видети да ли ће бити новог попуштања мера. Не смемо да размишљамо о већем окупљању људи. То посебно погађа младе и радно активне, али то је неопходност. Угледајмо се на Израел. Ако вакцинишемо барем 70 посто, бићемо много отворенији“, рекао је др Бранислав Тиодоровић гостујући у Београдској хроници РТС-а.
Седница кризног штаба за борбу против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Кафићи и ресторани почињу да раде и у затвореном: Попуштање мера у Србији /видео/
Како је додао, морају се поштовати мере.
„Мере морамо поштовати. Видели сте колике гужве су биле за празнике. Не смемо још да се опуштамо. Битно је да се што више људи вакцинише и да што пре стекнемо колективни имунитет да бисмо могли да се вратимо потпуно нормалном животу“, објаснио је он.
Подсетимо, на данашњој седници Кризног штаба донета је одлука да од сутра угоститељски објекти у затвореном могу да раде до 22 сата, са 50 одсто капацитета и без музике.
„Вирус је још ту, ситуацију можемо оценити несигурном, и морам да кажем да то радимо са опрезом. Иако раде затворени делови кафића и ресторана морају се поштовати мере, ако не пијете и не једете - маска. Ако сте близу, мора се поштовати одлука о растојању од метар и по, два између корисника, не столова“, каже Тиодоровић.
Наводи да постоји опасност од повећања броја оболелих у наредним данима, као последица опуштања за празнике, али не у оној мери колико је то било раније.
Данас су, каже, поновили да морају тражити више активности од локалне самоуправе.
„Ми нисмо пусто острво, и није нам свеједно шта је око нас. Ја се спремам да идем у Бољевац, да видимо шта је то са локалном самоуправом да се људи вакцинишу. Морамо да се потрудимо да се људи од 26 до 64 године вакцинишу, само 31 посто је вакцинисано, а нама треба 60 посто макар“, напомиње Тиодоровић.
Истиче да мора на томе да буде фокус, па и у тржним центрима.
„Ипак је то изузетно велика ствар што је то урадио Београд, и Нови Сад, а то ће урадити и Ниш. Да људи могу и тамо где обављају редовне активности да се вакцинишу. То је радила Велика Британија, не само Израел“, навео је др Тиодоровић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала