Ишчекивање Рагнарока: Откривени остаци ритуала којим су Викинзи „терали“ крај света

CC0 / / Викинг - стилизација
Викинг - стилизација - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У пећини на Исланду археолози су открили остатке ретких артефаката које су Викинзи повезали са Рагнароком - крајем света.
Рагнарок - последња битка богова против зла после које настаје нови поредак. Током ове битке богови ће умрети борећи се против зла, а сви светови биће уништени. Тако се у нордијској митологији описивао крај света.
Рагнароку претходи серија апокалиптичних догађаја и временских неприлика, а представља се и кроз појединачне борбе богова, а међу њима и Суртра - биће које ће убити последњег од богова - и Фреира, бога плодности.
Оновремени становници су ритуалима покушавали да одложе долазак Рагнарока, а ново откриће археолога сада даје још један доказ за то.
Наиме, у пећини на Исланду археолози су открили остатке ретких артефаката које су Викинзи повезали са Рагнароком. Неки од предмета пореклом су са Блиског истока, и верује се да су их ратници донели са својих освајања како би умилостивили богове, пише Национална географија.
Пећина се налази уз вулкан који је еруптирао пре скоро 1.100 година, у исто време када су викинзи освајали Исланд.
„Ова ерупција сигурно је узнемирила и представљала егзистенцијални изазов за новопечене досељенике Исланда“, објавио је тим истраживача у академском часопису Journal of Archaeological Science.
Археолошка открића показују да су након хлађења лаве викинзи ушли у пећину и од камена изградили структуру у облику чамца. Ту су као жртве спаљивали овце, козе, говеда, коње и свиње. Могуће је да су то чинили како би одложили Рагнарок.
У близини су археолози открили још и 63 перле, од којих су три пореклом из данашњег Ирака, рекао је Кевин Смит, заменик директора и главни кустос Музеја антропологије Хафенрефер и вођа тима који истражује пећину.
Тим је такође у близини камене структуре пронашао остатке орпимента, минерала из данашње источне Турске. Овај минерал се тада користио за украшавање предмета, али је у Скандинавији пронађено врло мало примерака.
„Проналазак у овој пећини био је велики шок“, рекао је Смит, пише Лајв сајенс.
„Историјски записи показују да су Викинзи пећину повезали са Суртром, дивом из нордијске митологији који на крају света изазива низ догађаја познатих као Рагнарок. Према викиншкој митологији, „свет ће се завршити када Суртр у бици убије последњег од богова, а затим ће свет захватити пламен“, наводи тим.

Мистерија перли са истока

Археолози не знају зашто је у пећини остало ретко благо са Блиског истока. Могуће је да је ова роба до Исланда стигла трговинским путевима.
Друга могућност је да су покушали да умилостиве Суртра, у нади да ће се уздржати од уништавања света, или да ојача Фреира.
У причи о Рагнароку, Фреир умире борећи се са Суртром и не може да заустави крај света. Присуство бројних животињских костију - животиње су део наратива плодности - подржава идеју да су предмети постављени у пећину да би ојачали Фреира у нади да би могао да победи Суртра и заустави Рагнарок, рекао је Смит.

Прелазак у хришћанство

На Исланду је хришћанство прихваћено пре око 1.000 година, а убрзо после тога, како кажу истраживања, престали су да остављају предмете у пећини. Последњи предмети смештени у каменој структури у облику чамца укључују „сет тегова са вагом, од који је један у облику хришћанског крста“, написао је тим.
Међутим, чак и када су тадашњи становници прихватили хришћанство, они су и даље повезивали пећину са крајем света. Једна исландска прича каже да је пећина „место на којем ће Сатана изићи на Судњи дан“, написао је тим.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала