Која чланица НАТО-а је „најрускија“

© Flickr / MarijaninaЗаставе Русије и НАТО-а
Заставе Русије и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Србија има највише поверења у Русију, док је Црна Гора од свих чланица НАТО-а највише проруски оријентисана земља, показало је недавно истраживање Института Глобсек из Братиславе спроведено у девет држава Источне и Југоисточне Европе и Западног Балкана.
Истраживање је објављено под насловом „Слика Русије: Моћни словенски брат или гладни медвед пред вратима?“ и обухватило је Србију, Црну Гору, Северну Македонију, Бугарску, Румунију, Мађарску, Словачку, Чешку Републику, Словачку и Пољску. 
Заставе САД Кине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2021
Исток ојачао, Запад запао у кризу: Зашто нема повратка на 2017. годину /видео/
Аутор студије Даниел Мило истраживао је утицај Русије у наведеним државама и дошао је до закључака да већински део грађана и Србије и Црне Горе верује да је Русија братска земља, због чега прихватају реторику која Русију представља као жртву.
У извештају се оцењује да је присутна и посткомунистичка носталгија мотивисана мишљењем да је живот био бољи пре 1989. године, након чега долази до промена комунистичких режима. Као резултат тога појављује се перцепција Русије као стратешки важног партнера за будућност.
Млади у Црној Гори, попут њихових вршњака из Србије, Мађарске и Северне Македоније, често виде Русију као стратешког партнера, констатује се у извештају.
„Грађани Црне Горе, њих 38 одсто, сматрају да је управо Русија најважнији стратешки партнер. Од свих девет земаља у којима је спроведено испитивање, Русију као доминантног партнера виде грађани Србије, њих 59 одсто“, додаје се у извештају.
Према резултатима овог истраживања, Срби од свих испитаника најмање верују да постоји икаква претња од Русије - чак 91 одсто, а међу Црногорцима се 65 одсто не плаши Русије.
Да је Русија жртва НАТО провокација, верује 71 одсто грађана Србије и 60 одсто Црне Горе. Готово идентичан је процент и оних којих верују да Запад неправдено оптужује Русију за агресивно понашање.
Више од половине грађана Србије, Северне Македније, Црне Горе, Бугарске и Словачке верује да Русија има највећу војну силу на свету – јачу од Запада и САД-а. 
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2021
Русија: Запад покушава да забије клин међу земље постсовјетског простора
У Русију као главну антифашистичку победницу у Другом светском рату, која и данас, како верују, наставља да предводи борбу против фашизма, верује 70 одсто грађана Србије, 60 Црне Горе, 58 Бугарске, 51 Словачке, 48 Северне Македоније...
Према налазима Глобсека, подршка Црне Горе Западу је 35 одсто, док је 25 одсто испитаних у земљи орјентисано ка Истоку, што је убедљиво највећи проценат од свих земаља обухваћених истраживањем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала