Компактни вишецевни бацач ракета: У Русији се прави необично оружје за специјалце

© Sputnik / Владимир Вјаткин / Уђи у базу фотографијаСпецијалне јединице РФ
Специјалне јединице РФ - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Тулскa војна фабрика „Сплав“ прави компактни вишецевни бацач ракета за специјалне јединице руске војске. Овакво оружје је популарно у многим војскама света, а сада се поставља питање да ли ће оно заживети у Русији.

Судбина новог оружја биће решена до 2022.

Пројекат мини вишецевног бацача ракета је већ представљен руској војсци. Министарство одбране га је подржало, допунивши само списак задатака. Сада конструктори врше научно-истраживачке радове како би утврдили техничке карактеристике система и праве експериментални модел.
План је да лаки вишецевни ракетни систем буде инсталирани на теренска возила. Очекује се да ће до 2022. године предузеће и Министарство одбране дефинитивно одлучити да ли је такав систем потребан војсци и да ли је даљи развој сврсисходан.

Муниција компактног система

Муницију система чине ненавођене авијационе ракете С-8, калибра 80 милиметара. Ненавођене ракете С-8 су ушле у састав наоружања већ крајем 1960-их година. Углавном их користе хеликоптери и бомбардери.
Бронебојшчик - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2018
И оклоп пуца: Русија тестирала најновију ракету С-8
Модернизација муниције спровођена је у више наврата. Једна од најновијих верзија је С-80ФП „Броњебојшчик“ са бојевом главом, тешком девет килограма. Захваљујући ојачаном корпусу, пробија зидове зграда.
Према речима војног експерта Алексеја Леонкова, такво оружје би могло да буде корисно, на пример, снагама за специјалне операције, а у неким случајевима и другим војним јединицама.

Од „Мини Града“ до Типа 63

Није први пут да руска одбрамбена индустрија нуди војсци компактне вишецевне ракетне системе. Уралски мајстори за оружје су 2013. године представили лансирни уређај „Мини Град“, чија је главна предност брза припрема за борбу. Том оружју је потребно свега 20 секунди да буде у стању борбене готовости.
Ту је и универзални комплекс ненавођеног ракетног наоружања „Сел“, који је представљен 2018. године.
У сваком случају, руско Министарство одбране из различитих разлога за сада не жури са наруџбинама и даје предност моћнијим и далекосежнијим ракетним системима који покривају неколико хектара у једној салви — „Град“ и „Смерч“, у односу на компактне вишецевне бацаче ракета. Међутим, војске многих земаља и друге оружане групе, укључујући и незаконите, одавно користе такво компактно оружје.
Познати су и фабрички произведени мини вишецевни бацачи ракета. Совјетски Савез је на захтев владе средином 1960-их година слао Вијетнаму преносне ракетне системе „Град-П“ („Партизан“).
Систем је био тежак 55 килограма, и требало му је мање од три минута да буде у стању борбене готовости. „Град-П“ је могао лако и неприметно да се пребацује у шумско и планинско подручје и да изводи нападе из неочекиваних праваца. Вијетнамци су успешно користили „Партизан“ против америчке војске. Такви системи су касније коришћени у Анголи, били су у саставу наоружања египатске, румунске, иранске и кубанске војске.
Још један популарни компактни систем је кинески вишецевни бацач ракета Тип 63. Јефтин је, поуздан и једноставан за руковање. Тип 63 се сматра једним од најраспрострањенијих на свету. И данас га користе незаконите оружане групе, али и регуларне војске различитих земаља.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала