Кривокапић: Влада преузела концесију за пут Мељине – Петијевићи

© Sputnik / Бобан НововићЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић казао је да је Влада  преузела концесију за пут Мељине – Петијевићи, као и да је Агенција за цивилно ваздухопловство (АЦВ) новој националној авио-компанији ТоМонтенегро издала дозволу за рад. Саопштио је и да је договорена набавка још 150.000 доза Фајзер вакцина.
Влада је преузела концесију на дијелу пута Мељине - Петијевићи (Херцег Нови - Требиње) и границе ће бити једноставније за прелажење, најавио је премијер Здравко Кривокапић на данашњој прес конференцији након сједнице Владе.

Шта предвиђа договор о концесији

Он је казао да је обавеза према тренутном конецисионару 4.600.000 еура. 
„Договор је да максимална граница буде четири милиона и да у међувремену концесионар уложи 300.000 за поправку одређених дионица које имају пропусте. Да ли ће ова граница бити нижа установиће посебна комисија која ће утврдити који је тачан износ. То ће бити планирано у буџету за сљедећу годину. То је у корист привредника и сезоне“, додао је Кривокапић уз оцјену да се на тај начин велики дио активности које су третиране као локалне постале обавеза државе.
„Нигђе на свијету нема да приликом преласка државне границе то третирате као локални пут“, рекао је Кривокапић. Казао је да ће бити предузето све како би се смањиле гужве и омогућио брзи прелазак граница како би Црна Гора постала дестинација „која ће постати примјер другима“.
„Како у сарадњи са БиХ, тако и са Србијом и Албанијом радићемо све како би вријеме задржавања на граничним прелазима буде што краће“, рекао је Кривокапић.

Још се не зна датум првог лета ТоМонтенегро

Кривокапић је потврдио да је Влада издала дозволу за рад авио компанији ТоМонтенегро, али није могао прецизирати када ће компанија обавити први лет.
„Знам сигурно да је наша Влада учинила све да испуни обавезе, што је предуслов да можете да летите било гђе, а превасходно се мисли на Београд.“
Он није могао да потврди ни информацију која се појавила у медијима да компанија ТоМонтенегро има оперативан само један авион, а да је са другог скинут мотор.
Говорећи о вакцинацији, премијер је казао да је у току два дана вакцинисано преко 20.000 грађана, што би „у поређењу са Њемачком значило да вакцинишете милион и двјеста хиљада грађана или пет милиона у САД“.
Договорена је, како је рекао Кривокапић, и набавка 150.000 Фајзер вакцина. Он је додао да је током састанка са мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом исказана могућност да та земља Црној Гори уступи одређени број вакцина које су јој вишак.
„Стекли су се услови да дочекамо сезону потпуно спремни. Данас је договорен и водич који даје све што треба, као упутство хотелијерима и приватном смјештају како би могли да се припреме и угосте све туристе и да здравствена безбједност буде примарна“, рекао је Кривокапић.
Тај водич ће бити јавности презентован приликом сјутрашњег представљања нових епидемиолошких мјера.
„Једна од специфичности је да је 10 одсто капацитета неког хотела предвиђено за ковид туристе. Црна Гора размишља о томе да Мељине претвори у ковид болницу, ако не дођемо до рјешења које би било регионална модуларна ковид болница која би се изградила за 60 до 90 дана“, рекао је премијер.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала