Наставља се лицитација о месту састанка Путина и Бајдена - Праг, Рејкјавик, а можда и Љубљана

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаСусрет Путина и Бајдена у Москви 2011. године
Сусрет Путина и Бајдена у Москви 2011. године  - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Бивши амерички званичници и експерти сматрају да би се председници Русије и Америке Владимир Путин и Џо Бајден могли састати у престоницама Чешке, Исланда, Словеније и, могуће, Азербејџана, пише лист „Политико“.
Како се наводи, раније се у медијима појавила информација да су власти појединих европских земаља већ предложиле да буду домаћини руско-америчког самита. Међу њима су, истиче се, три земље које су навикле да буду домаћини таквих сусрета – Швајцарска, Финска и Аустрија.
Те земље се сматрају „неутралним“ местима за одржавање оваквих догађаја, пише „Политико“. Од наведених опција, аутор чланка сматра да престоница Финске има најмање шанси да угости Путина и Бајдена, јер су се тамо 2018. године састали руски председник и тадашњи амерички лидер Доналд Трамп.
Према мишљењу бивших америчких званичника и експерата који су говорили за „Политико“, не треба искључити са списка могућих домаћина сусрета и „аутсајдере“, као што су Рејкјавик, Праг, Љубљана, а можда и Баку.
Када је реч о листи потенцијалних места састанка, Рејкјавик спомиње и неколико актуелних америчких званичника. Како истиче „Политико“, иако је Исланд удаљенији од других наведених земаља у смислу географије, а такође је члан НАТО-а, већ има искуство у одржавању оваквих самита. Исландска престоница је 1986. године била домаћин састанка генералног секретара Централног комитета КПСС Михаила Горбачова и председника САД Роналда Регана.
Избор Бакуа за место састанка била би оригинална одлука, али шансе да ће Бајден отпутовати у азербејџанску престоницу су мале, истиче лист, због вероватно негативне реакције Јерменије и Американаца јерменског порекла.
Путин се састао у Словенији 2001. године са 43. председником САД Џорџом Бушем (млађим). Међутим, шансе за одржавање самита у тој земљи може умањити чињеница да се Словенија придружила НАТО-у 2004. године, прецизирано је у чланку.
Тадашњи председници Русије и САД Дмитриј Медведев и Барак Обама састали су се у Прагу 2010. године, Средином априла чешка страна је изразила спремност да организује састанак Путина и Бајдена у Прагу. Међутим, „Политико“ истиче да се не зна да ли позив још увек важи у светлу актуелних односа Русије и Чешке.
Бајден је раније предложио Путину да се састану у Европи како би разговарали о билатералним односима Сједињених Америчких Држава и Русије. Портпаролка Беле куће Џен Псаки је саопштила да је за сада рано говорити где ће се самит одржати, али претпоставља да ће то бити на лето, што је потврдио и Кремљ.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала