Руски асови 30 година без премца на небу: „Стрижи“ славе годишњицу /видео/

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаАкробатска група „Стрижи“ у ловцима МиГ-29 на авио-спектаклу у част Дана победе на аеродрому Кубинка
Акробатска група „Стрижи“ у ловцима МиГ-29 на авио-спектаклу у част Дана победе на аеродрому Кубинка - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Руски ваздушни асови из акробатске групе „Стрижи“ данас прослављају 30. годишњицу постојања. Историја групе војних пилота, који савршено владају акробатским техникама, почела је средином осамдесетих година прошлог века, преноси телевизија „Звезда“.
Тада је у ловачком ваздухопловом пуку у Кубинки формирана група за извођење демонстративних летова са ловцима МиГ-29.
Сматра се да је група званично основана 6. маја 1991. године, када су пилоти први пут наступили на аеромитингу под називом „Стрижи“.
„Постројили су нас и рекли – то је то, момци. Бирајте како ћете се звати, како год желите. Име записујемо, шијемо комбинезоне, етикету на груди, значку. И већ смо акробатска група. Одједном је један од пилота рекао – а хајде да се зовемо 'Стрижи' . Спретна, брза, добра птица, окретна. Хајде да се зовемо 'Стрижи'“, присећа се почетака први вођа акробатске групе Александар Кутузов.
Године 2004. у акробације је укључен заједнички лет акробатских група „Стрижи“ и „Руски витезови“ који је изводило девет летелица (пет Су-27 и четири МиГ-29) у формацији „ромб“ уз извођење пуног комплекса акробатских фигура. То је био светски рекорд у историји ваздухопловства, а „деветка“ је добила назив „Кубански дијамант“. Управо у тој формацији ће „Стрижи“ наступити у ваздушном делу параде победе у Москви 9. маја.
У оквиру припреме за наступ поводом 30. годишњице и параде победе акробатска група је извела летове у тешким временским условима, а у маневрима је учествовало девет авиона МиГ-29.
Током летова у оквиру припреме за параду пилоти су изводили групне фигуре – „звезду“, „стрелу“, „крст“, „крило“, „копље“, „ромб“ и друге. Осим тога, посада је извела и фигуру „буре“ са девет авиона. Наступ се завршио фигуром „тулипан“.
„Стрижи“ и „Руски витезови“ 15. маја заједно ће прославити годишњицу. У ту част на аеродрому Кубинка биће приређен велики догађај са аеромитингом – у небо ће се први пут истовремено винути девет посада МиГ-29.
Прочитајте још:
 
 
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала