Шабан Бајрамовић постаје део чувеног џез и блуз музеја у САД

© Youtube/volim pesmeШабан Бајрамовић
Шабан Бајрамовић - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Чувени музеј Делта Мисисипи Блуз упутио је писмо пројект менаџерки Нишвил џез фестивала у САД Јелени Ивањац, у ком изражава намеру да се организује поставка о српском музичару Шабану Бајрамовићу. Шабан би био први Србин и Ром у свету који би постао део њихове поставке, саопштили су из Нишвила.
Музеј Делта Мисисипи Блуз је чувен јер је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из делте Мисисипија. Ови музичари су били језгро читавих блуз и џез стилова, који су се касније раширили по целој САД и извршили утицај на светску музику.
Поред овог музеја, жељу за сличном поставком показало је још неколико блуз музеја, као и музеј у Њу Орлеансу, најчувенији џез музеј, чији је директор Грег Ламбси потврдио долазак на Нишвил од 6. до 15. августа.
„Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирању спомен собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу, са репликом статуе Шабана Бајрамовића постављеном на нишавском кеју“, изјавио је директор Нишвила Иван Благојевић.
Како се наводи, управо ће у овим музејима бити снимани делови документарног филма „Ја сам Шабан“, продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Жељка Мирковића, а у копродукцији „Оптимистик филм“ и Нишвил џез фестивала.
Споменик Шабану Бајрамовићу у Нишу.
„Ја сам Шабан“ је прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили са њим, оних који су му се дивили и певали његове песме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи, закључује се у саопштењу Нишвила.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала