Вашингтон „кује“ нови план испоруке убојитог оружја Кијеву

CC BY 2.0 / Defence Images / Flickr / Преносиви ракетни системи Џавелин
Преносиви ракетни системи Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите нас
Противбродске ракете, средства противваздушне одбране и још више противтенковских ракетних система „Џавелин“ — Американци спремају нови план испоруке убојитог оружја Украјини, пише руски новинар Андреј Коц. Западни медији истичу да је то неопходно у случају војног сукоба Кијева и Москве.
Иако је Министарство одбране Русије најавило повлачење трупа након окончања вежби, тешко да ће Пентагон одустати од могућности да још више милитаризује регион.

Бесплатна војна следовања

НАТО је прилично јасно ставио до знања да не намерава да ратује са Русијом због Украјине и да неће послати војску у Донбас. Међутим, Коц пише да Запад неће одустати од материјално-техничке подршке Кијеву.
Министар спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2021
Москва: Америка и НАТО свесно претварају Украјину у „буре барута“
Шпијунски авиони и дронови Алијансе свакодневно облећу над Црном морем и близу контакт линије, преносећи информације украјинском Генералштабу. Новинар подсећа да обавештајне службе непризнате Доњецке и Луганске Народне Републике непрестано примећују стране војне специјалисте у рововима Оружаних снага Украјине, а да у Кијев редовно слећу војно-транспортни авиони НАТО-а са мистериозним теретом.
Крајем априла је у САД усвојен предлог закона о партнерству са Украјином у сфери безбедности, према којем се војна помоћ Кијеву повећава до 300 милиона долара. С тим у вези, недавно је украјинска амбасадорка у Вашингтону Оксана Маркарова изјавила на својој Фејсбук страници да ће од тог новца бити купљено и убојито оружје.
„Волстрит џурнал“ је писао да Пентагон намерава да испоручи Украјини средства ПВО, противбродске и противтенковске ракете, као и оперативно-тактичке ударне комплексе.
Осетивши благодати бесплатних испорука оружја, кијевске власти су истог трена похрлиле да траже још, пише руски новинар.
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Борба против „руске агресије“: Америка издвојила 155 милиона долара за Украјину
У прилог тој тврдњи иде чињеница да је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба у интервјуу Ројтерсу признао да је америчком државном секретару Ентонију Блинкену затражио савремена средства за радиоелектронску борбу. Како је рекао, то је потребно украјинској војсци како би се могла „супротставити могућностима Русије да блокира украјинске везе“.
Штавише, новинар истиче да су многи експерти уверени да се у Донбасу већ распоређују западни системи за радиоелектронско ратовање.

Више ракета

За сада није наведено конкретно оружје које ће Вашингтон испоручити Украјини у случају ескалације ситуације у Донбасу. Како каже руски новинар, Пентагон ће вероватно ојачати украјински ПВО противаавионским ракетним комплексима „Патриот“ које Кијев одавно тражи.
Што се тиче противбродских ракета, Пентагон би могао да испоручи Украјини партију ракета „Харпун“ које имају домет 280 километара.
CC BY 2.0 / Flickr / Andrew Linnett / Лансирање противтенковског вођеног ракетног система "Џавелин"
Лансирање противтенковског вођеног ракетног система Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Лансирање противтенковског вођеног ракетног система "Џавелин"
Копнене украјинске снаге би за уништавање непријатељских мета могле да добију америчке оперативно-тактичке системе „Химарс“ са дометом гађања до 270 километара ракетом АТАЦМС, што је мање од руског ракетног система „Искандер-М“, који има домет од 500 километара.
Поред тога, украјинске Оружане снаге ће и даље добијати противтенковске системе треће генерације „Џавелин“, за које је издвојен новац.

Седам година снабдевања оружјем

Американци активно снабдевају Кијев оружјем од почетка грађанског рата у Донбасу, пише Коц. Све врсте помоћне опреме и посебне технике купују пре свега у САД.
У почетку се Вашингтон ограничавао и није слао оружје које је убојито, али се ситуација променила 2018. године када је Пентагон ипак послао Украјини убојито оружје – 35 противтенковских ракетних система ФГМ 148 „Џавелин“ и 210 ракета уз њих.
Према америчким условима, ти системи не би требало да се користе директно на контакт линији страна у сукобу и могу бити укључени у борбу само у случају „руске агресије“ у пуном обиму.
Заставе САД и Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2020
Америка ће наставити да пружа војну помоћ Украјини
Поред „Џавелина“, Пентагон је украјинским Оружаним снагама 2018. године предао 2.500 уређаја за ноћно осматрање, серију детектора мина, „Хамере“, три система за борбу против снајпера, 30 теренских возила, две радиолокацијске станице и медицинску опрему вредну девет милиона долара.
Подршка Вашингтона је била приближно иста 2019. године, у укупном износу од 361 милион долара, а 2020. године - 510 милиона долара. Такође је познато да је још једна серија „Џавелина“ испоручена Украјини. Поред тога, у септембру је Стејт департмент одобрио продају Кијеву16  војних бродова укупне вредности 600 милиона долара али није известио када ће они бити предати.
О ситуацији у Донбасу недавно је за Спутњик у опширном интервјуу говорио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров:
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала