Упозорење за потрошаче: Пажљиво ако купујете храну онлајн, у 90 одсто случајева истекао рок

© Depositphotos.com / Lenets_TatsianaФрижидер пун воћа и поврћа
Фрижидер пун воћа и поврћа - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Потрошачи који храну купују преко интернета то треба да чине искључиво од легалних и регистрованих онлајн трговаца, који имају и своју службу за доставу.
У 90 одсто случајева код прехрамбених намирница које се продају на овај начин, дешава се да је истекао рок трајања, тврди председник Националне организације потрошача Србије, Горан Паповић.
„На сајтовима који то продају нелегално, никада нећете видети да ли је рок истекао или је пред истеком рока употребе, само се види лепа слика и то јесте главни проблем”, наглашава Паповић за Новости.
„Потрошачи треба да буду опрезни било коју врсту робе да купују преко интернета, јер је нелегална онлајн продаја узела маха. Ми смо објавили листу од више од 300 лажних продаваца путем интернета, и мада оних који продају храну има мањи број, могу да изазову озбиљне последице.”
Само куповином код регистрованих трговаца купац штити своје здравље и стиче право да врати производ и пријави прекршај. Ако се деси да робу којој је истекао рок трајања потрошач пазари на црно, онда нема могућности да се било ко санкционише.
С друге стране, постоје легалне радње, познате под називом „аутлет фуд”, које јефтиније продају исправну робу пред истек рока трајања. У Србији још увек званично нема таквих продавница, али се оваква роба нуди путем појединих, ретких сајтова и профила на друштвеним мрежама. Међутим, цене нису значајније повољније од оних које се могу наћи у трговинским ланцима. Мегамаркети имају праксу да, углавном прехрамбене намирнице, продају на акцији пред истек рока трајања.
Концепт аутлет продавница хране је нешто другачији, тај рок пред истек је дужи, а цене су некад ниже и до 90 одсто. Овакве радње у свету већ дуго постоје, а у региону - од 2017. године. На нашем тржишту, куповином на сајтовима који јефтиније продају производе пред истеком рока, још увек се не могу остварити значајније уштеде, као што то, на пример, могу потрошачи у бањалучком маркету аутлет хране.
Један домаћи онлајн трговац оглашава за 15 до 45 одсто јефтинију продају производа чији рок трајања истиче у наредних 30 до 90 дана. Тако 100 грама млечне беле чоколаде познатог произвођача кошта 95 динара, у односу на редовну цену која је 159 динара. Италијанска тестенина од пиринча и кукуруза у паковању од 250 грама, може се купити на снижењу за 156 динара, уместо за 275 динара. У Бањалуци, у аутлет фуд маркету, који је отворен 2019. године, 100 грама познате чоколаде са лешницима кошта 69 динара, килограм чајне кобасице 450 динара, а 500 грама сладоледа је 160 динара, када се њихова валута конвертује у динаре.
Јефтинија продаја производа пред истек рока тема је полемике на друштвеним мрежама, а учесници, углавном, сматрају да велики трговински ланци на српском тржишту увозе и продају управо такве производе, само са новим етикетама.

Мора да буде наведено

У Националној организацији потрошача Србије кажу да је у складу са законом да се артикли пред истеком рока трајања нуде на тржишту по сниженим ценама, али да то мора да буде јасно назначено.
„Трговци могу да продају робу по пуној цени све док је у року употребе, али уколико је производ на акцији због скорог истека рока, онда то мора да буде наведено”, објашњава Младен Алфировић из НОПС-а.
 „У тзв. физичким продавницама, такав производ мора да буде јасно обележен и издвојен, са назнаком шта је разлог снижења. Углавном се прехрамбене намирнице продају на оваквим акцијама. ”

Код легалних мало неправилности

Пољопривредна инспекција је током прошле и у првом кварталу ове године, у легалним продавницама утврдила мали проценат неправилности који се односи на продају прехрамбених намирница са истеклим роком трајања, и то код малих трговаца.
„У питању су били чипс, крекери, наполитанке и чоколадни производи”, наводе у инспекцији. „Издато је решење о забрани промета, а трговац је одмах повукао храну са тржишта и обавестио Министарство. За ову врсту прекршаја Законом о безбедности хране прописане су висине казни, које одређује судија.”
У надлежности пољопривредне инспекције није контрола нелегалних продавница.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала