„Зелено светло“ чланица за нову методологију Србије и Црне Горе

© AFP 2022 / ARMANDO BABANIЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Савет ЕУ усвоијио је данас, и формално, примену нове методологије приступања за Србију и Црну Гору.
Након предлога Европске комисије, и начелног ”зеленог светла” од стране амабасадора ЕУ, земље чланице су на министарском нивоу прихватиле примену ревидиране методологије за земље које су већ дубоко у процесу преговора.
”Циљ је да процес постане кредибилнији, предвидљивији и динамичнији уз јаче политичко управљање”, поручио је комесар за проширење Оливер Вархеји.
Он је захвалио земљам чланицама и португалском председавању Савета ЕУ на обављеном послу око прихватања нове методогије.
Нагласио је и да су Србија и Црна Гора већ пристале да своје приступне преговоре наставе у новим оквирима.
Ревидирана методологија доноси четири основна принципа будућег процеса приступног процеса Србије ЕУ.
Први, инситира на кредибилности процеса и још више фокус ставља на реформе у области владавине права.
Констатује се да ”нова поглавља не би требало затварати све док се не испуне прелазна мерила у фундаменталним поглављима 23 и 24”.
Други принцип подразумева ”снажније политичко управљање процесом” приступања, што би требало да земљама чланицма да већу улогу у надзору и прегледу постигнутог напретка у Србији.
Трећи принцип ревидиране методологије подвлачи важност убрзања динамизма приступних преговора које Србија води са ЕУ што би требало да се постигне кроз отварање више поглаваља обухваћених у шест кластера.
Србија је до сада отворила сва поглавља из првог тзв. ”фундаменталног” кластера, а Европска комисија предлаже да што пре крене у процену припремљености земље у сваком од преосталих кластера како би се идентификовали основни недостаци и смернице за њихово отварање.
Још једном се подвлачи да ће се ”паралелно” са припремом за отварње поглавља по кластерима радити на извешатајима о напретку земље у области владавине права што ће бити додатни услов за нове кораке у приступном процесу.
Истовремено, најављује се и убрзање интеграционих мера током усклађиавња Србије са политикама и стандардима ЕУ.
Европска комисија је као четврти принцип будућег приступног пута Србије издвојила предвидљивост процеса.
У оквиру овог принципа предлажу се и ”корективне мере у случају проблема током преговора”, што се односи на санкционисање озбиљних стагнација или евентуалног назадовања у примени реформи.
Очекује се да се у јуну организује и Међувладина конференција ЕУ - Србија на којој би били и званично започети приступни преговори у оквирима нове методологије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала