Ко данас добија првих 30 евра: Почела испалата државне помоћи

© AFP 2022 / JEAN-SEBASTIEN EVRARDБанкомат
Банкомат - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Корисницима социјалне помоћи и онима који су на издржавању затворске казне данас ће бити исплаћено првих 30 евра државне помоћи.
Министар финансија Синиша Мали данас је потврдио да је јутрос почела уплата првих 30 евра у динарској противвредности за 143.313 корисника новчане социјалне помоћи и за 9.500 лица лишених слободе.
"Свесни смо да је помоћ најпотребнија нашим најстаријим грађанима и корисницима новчане социјалне помоћи. Они се нису пријављивали за ову помоћ државе, већ им новац директно леже на рачуне. Тако су пензионери јуче добили првих 30 евра, а данас ће новац бити на рачунима и свим корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе", навео је он.
Мали је подсетио да око милион и 700 хиљада пензионера у Србији у септембру могу очекивати уплату од 50 евра, а других 30 евра у новембру.
"Више пута сам помињао да је за нас потрошња веома важна. Све што дајемо нашим грађанима се у великом делу враћа у буџет, људи троше, купују производе. Након прошлогодишње подршке у износу од 100 евра резултат је био видљив, јер смо у доба највеће економске кризе икада, имали веома мали пад привредне активности. У Србији нису затваране фабрике и нису затварана радна места, као у неким значајно развијенијим економијама од наше“, објаснио је министар.
У другој половини маја уплату од 100 евра могу очекивати Срби на Косову и Метохији, укључујући и децу, а незапосленима у јужној покрајини ће бити уплаћено по 200 евра.
Незапослени у осталом делу Србије у јуну ће добити помоћ од 60 евра.
Пензионери су први добили новац из трећег пакета помоћи. На рачуне 1.635.133 пензионера јуче је уплаћено по 30 евра у динарској противвредноси.
"Следеће среде, дакле 12. маја, почећемо са исплатом по 30 евра осталим грађанима који су се за 30 плус 30 евра пријављивали путем портала Управе за трезор или преко кол-центра. До сада их се на ова два начина пријавило 3. 450. 000", навео је јуче министар финансија Синиша Мали.
Пријаве за помоћ од 30 плус 30 евра почела је 28. априла, а трајаће до 15. маја. Исплаћиваће се у две рате - прва у мају 2021. а друга у новембру.
Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, имају сви пунолетни држављани Србије који имају пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту на дан 23. априла односно на дан ступања закона на снагу.
Пензионери, затим корисници социјалне помоћи, као и лица у заводу за извршење кривичних санкција не треба да се пријављују за помоћ. Њима ће помоћ бити исплаћена без подношења пријаве.
За помоћ од "30 плус 30" евра грађани могу да се пријаве путем портала Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs, али и телефонским путем.
Број телефона контакт-центра је 0800 101 100 и тај позив је бесплатан, а грађани ће у контакт-центру чути аутоматски снимљен глас који ће их водити кроз цео процес пријављивања.

Додатних 3000 динара за вакцинисане

Додатна новчана подршка у износу од по 3.000 динара предвиђена је за све грађане Србије који су до сада вакцинисани и све оне који ће до 31. маја примити бар прву дозу вакцине.
За њих ће 1. до 15. јуна преко сајта Управе за трезор биће отворен портал за пријављивање грађана за ову новчану помоћ.
Новчану помоћ примиће и сви вакцинисани пензионери, као и они који то намеравају да ураде током маја. За њих ће исплата ићи по аутоматизму и није потребно да се пријављују.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала