Ко води рат против српске књижевности и културе?

Пратите нас
Ко води постмодерни рат против српске књижевности и културе, шта повезује Андрићевог биографа из Немачке са жиријем Нинове награде – нека су од питања на које покушава да одговори књига „Зло у књижевности и култури“.
Орбита културе: Ивана Зечевић, Иван Карл, Жикица Јовановић, Слађана Илић, Имре Сабо, Ненад Тодоровић
О врстама и манифестацијама тог зла, као и о шансама наше културе да се избори са њим разговарали смо са ауторком ове студије, књижевном критичарком Слађаном Илић.
Да ли је фестовски слоган „Повратак у будућност“ симболичан и вишезначан, будући да се највећи филмски фестивал на Балкану одржава пред публиком и у биоскопима – за разлику од Берлина на интернету и отказаног Кана – за „Орбиту културе“ открива Иван Карл, председник одбора ФЕСТ-а.
Шта је све видео оком фотоапарата 4. маја 1980. године, када се као млад и неакредитован фоторепортер „мувао“ по београдским улицама на којима је народ, као и у целој држави, плакао за преминулим председником Јосипом Брозом? Са каквим се осећањем данас сећа тог времена и зашто је изложбу својих радова назвао „Државна сахрана, сахрана једне државе“ за Спутњик открива Имре Сабо.
Каквим је новим значењима обогатио чувену „Антигону“, представу рађену по Софокловом тексту коју Народно позориште из Приштине премијерно изводи на сцени Дома културе у Грачаници, зашто као једну од главних дилема коју ова древна драма покреће види као питање да ли побуна данас уопште има смисла – за Спутњик открива редитељ представе Ненад Тодоровић.
Да ли је у недавно приказаној тв серији „Калкански кругови“ играјући једну од главних улога прескочила неке своје кругове и забране, трему пред глумцима попут Жарка Лаушевића или Војина Ћетковића – питамо младу глумицу Ивану Зечевић.
О кратком документарном филму „Покајник у покушају“ који је освојио неколико значајних међународна признања, колико је важно присуство религијских тема у филму и шта значи то што је прича о једној од настаријих српских светиња препозната и награђена у различитим деловима света– за „Орбиту културе“ говори аутор награђеног документарца Жикица Јовановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала