Лавров: Запад уводи тоталитаризам у међународне односе

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да западне земље, САД и ЕУ, у покушају да другима наметну своје ставове уводе тоталитаризам у међународне односе.
„Фрапантно је то што се западне земље, отворено подривајући међународно право, не устежу да тврде да главни задатак светске политике треба да буде како онемогућити покушаје Русије и Кине да промене поредак заснован на правилима. Управо такве изјаве могле су се чути на недавном састанку Г7 у Лондону. Другим речима, већ се догодила замена теза. Запад више не брине због норми међународног права и сада од свих тражи да испуњавају њихова правила и да поштују поредак који су они успоставили“, рекао је Лавров на он-лајн седници Савета безбедности УН посвећеној међународним односима и улози УН.
Лавров је рекао да Москва сматра да су недопустиви ти покушаји увођења тоталитаризма од стране САД и ЕУ које на међународној сцени одбацују све принципе демократије и мултилатерализма.
Према његовим речима, водеће земље Запада покушавају да процес стварања полицентричног света врате уназад.
„У том циљу се промовише концепција тзв. ‘поретка заснованог на правилима’, концепција која је осмишљена као подметање уместо међународног права“, навео је он и додао да се правила дефинишу иза затворених врата а онда се намећу свима осталима.
Сматрамо да су такви поступци којима се заобилазе УН штетни и да су усмерени на узурпирање процеса доношења одлука које би требало глобално да се примењују, рекао је Лавров.
Према његовим речима, један од примера увођења методе диктата представља пракса Запада у вези са једностраним незаконитим санкцијама које се уводе без било каквих међународно-правних основа.
„У условима пандемије такве рестрикције драматично умањују могућности читавог низа земаља у развоју да се боре против ширења инфекције“, констатовао је руски министар.
Лавров је позвао све земље да поштују циљеве и принципе Повеље УН, да се не мешају у унутрашња питања других земаља и да одустану од претњи силом, као и од њене примене.
„Русија позива све државе да када граде своју спољнополитичку позицију безусловно следе циљеве и принципе из Повеље УН, обезбеђујући поштовање суверене једнакости земаља, немешање у њихове унутрашње ствари, решавање спорова политичко-дипломатским средствима, одустајање од претњи силом и њене примене“, рекао је Лавров на седници.
Додао је и да Русија рачуна на одржавање самита „петорке“ Савета безбедности чим се за то стекну епидемиолошки услови.
Лавров је истакао да су сталне чланице СБ УН позване да играју кључну улогу у покретању отвореног дијалога у вези са најактуелнијим проблемима.
Иницијативу за одржавање овог самита покренуо је руски председник Владимир Путин.
Лавров је недавно дао опширан интервју за Спутњик, у ком је говорио о односима са Западом, списку „непријатељских“ земаља, незаконитим антируским санкцијама...
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала