Лидер ЛНР: Сукоб у Донбасу је прави грађански рат

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Flickr / Украјинска војска на контакт линији у Донбасу
Украјинска војска на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Самопроглашена Луганска народна република спремна је за преговоре са украјинском опозицијом, ако би то помогло да се реши сукоб у Донбасу, рекао је за Спутњик лидер ЛНР Леонид Пасечник, истакавши да је сукоб у Украјини прави грађански рат.
Како је рекао, није ступао у контакт са украјинским политичарима из опозиције, али је истакао да је спреман да „разговара са било ким“, ако ће то помоћи у решавању сукоба на истоку Украјине.
„Ако су то апсолутно конкретни, неки основани предлози који садрже рационалну везу, реализацију мера или некакве рационалне, ефикасне мере, чија би реализација водила ка решавању сукоба у Донбасу мирним путем, спреман сам да разговарам са било ким. Још једном понављам, ако ће то на неки начин помоћи да се рат заврши и учинити тако да не гину становници наше републике“, рекао је Пасечник.
Он је нагласио да је спреман да разговара и са председником Украјине Владимиром Зеленским, и са шефом политичког савета странке „Опозициона платформа - за живот“ Виктором Медведчуком, и са представницима опозиције, „са било ким, ако ће то бити ефикасни разговори који ће довести до реалног резултата“.
Сукоб у Украјини је „прави правцати грађански рат“, и о томе је потребно говорити наглас, рекао је Пасечник.
„И сматрам да је апсолутно немогуће то другачије оценити, јер смо, што се каже, у складу са тим Минским споразумима, ми данас дејуре држављани Украјине. Дакле, испада да Оружане снаге Украјине пуцају на своје становнике само због тога што се нисмо сложили са том политиком коју су покушале да нам наметну политичке власти које су дошле на чело Украјине на незаконит начин“, рекао је Пасечник.
Како је додао, нису се сложили са тим да доминантан принцип треба да буде фашизам, ни са тим да је неопходно мењати своју историју.
„Нисмо се сложили с тим да дефинитивно треба да заборавимо руски језик и престанемо да будемо пријатељи са Русијом. Ми смо, насупрот, били за то да можемо слободно да говоримо на руском језику, желели смо да пријатељство са Русијом, хтели смо да сачувамо наш идентитет, нашу историју“, истакао је Пасечник.
Он је саопштио да се број напада Украјине на ЛНР од фебруара повећао пет пута. Како је рекао, ситуација на контакт-линији је „стабилно напета“.
Пасечник наглашава да је сукоб у Донбасу у фази ескалације, а Кијев крши споразуме.
„Говорити да је сукоб замрзнут или да тиња када Оружане снаге Украјине редовно гађају наше територије из тешког наоружања, минобацача, стрељачког оружја, када на нашој територији гину људи – то је потпуно погрешно. Он је далеко од тињања, од замрзавања“, констатовао је лидер ЛНР.
 Како објашњава, сукоб је „прилично озбиљан“.
„Рецимо да је у фази погоршавања последњих месеци. И не може бити говора ни о каквом војном примирју или поштовању прекида ватре. И за кршење свих тих споразума крива је недвосмислено Украјина“, подвукао је Пасечник.
Подсетимо, крајем априла је копредседавајући украјинске парламентарне странке „Опозициона платформа – за живот“ изјавио да је фракција спремна да преговара, између осталих, и са представницима ДНР и ЛНР у циљу успостављања мира у Донбасу.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала