Лукашенко: Превремени избори у Белорусији могући само ако то исто уради и Америка

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да би превремене председничке изборе у Белорусији било могуће спровести само у случају ако би се паралелно са њима одиграли нови избори за председбика САД.
„Јавно о томе говорим. Ја сам у потпуности за то да се избори које Запад тражи – одрже. Преживећу све, чак ћу и прекорачити преко чињенице да смо независни и суверени. Спреман сам. Али паралелно са Американцима. Нека и они закажу превремене изборе и ми ћемо истог тог дана да их одржимо“, рекао је он.
Лукашенко је подсетио и на то како су изгледали последњи избори у Америци, када су људи, како је рекао, гласали путем поште, а гласови Доналда Трампа су бацани у ђубре.
„Обрисали су под тадашњим председником, штавише, још увек му  не дозвољавају да се огласи путем Твитера. Блокирали су га“, рекао је он.

Одговорићемо на санкције

Огласио се и белоруски шеф дипломатије Владимир Макеј који је рекао да је званични Минск припремио одговор уколико Запад уведе нове санкције Белорусији, а није искључено и да би тај одговор могао да се одрази на активност европског бизниса у земљи.
Како је појаснио, у питању су симетричне, али и асиметричне мере иако није прецизирао о чему је конкретно реч.
„Многи медији пишу о томе да Белорусија предузимајући реципрочне мере пуца сама себи у ногу. Међутим, то није тако, нико себи неће пуцати ни у ногу, ни у главу, ни у срце. Прецизно ћемо прорачунати све могуће опције како се мере не би одразиле на наше грађане“, рекао је Макеј.
Такође је додао и да се нада да ће здрав разум на крају победити сво ово лудило и да ће „наши партнери разумети шта све стоји иза захтева тих криминалаца да се уведу санкције против својих грађана“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала