Научници тврде да имају објашњење за крвне угрушке: Ковид није респираторна, већ васкуларна болест

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаЕпрувете са узорцима крви за тестирање на антитела на ковид 19
Епрувете са узорцима крви за тестирање на антитела на ковид 19 - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Чланови студијског тима са америчког Универзитета Сан Дијего тврде да имају доказ да ковид-19 није респираторна, већ васкуларна болест, преноси Јуроњуз.
Ово би могло, како се наводи, да објасни крвне угрушке у неким ковид пацијентима и симптомима као што су „ковид стопала“, која нису класичан симптом респираторних болести.
Студија, објављена у журналу „Сиркјулејшн рисрч“, прецизно објашњава како вирус оштећује ћелије васкуларног система.
Већ је познато да поред разних симптома, међу којима су и респираторни, постоје и кардиоваскуларни проблеми који погађају организам.
Тим који је радио на студији је показао како вирус напада васкуларни систем или крвоток. Протеин С у вирусу, „спајк“ (шиљак) који формира круну, напада рецептор АЦЕ2, оштећујући митохондрије које напајају ћелије енергијом и тако оштећују ендотела, која постављају крвне судове.
Научници су ово већ посматрали раније, али се досад није знао тачан механизам и уклога С протеина. Потом су створили псеудовирус за потребе студије, који је имао само С протеин, али је и остатак вируса, како би показали у лабораторијским условима да је протеин довољан да изазове болест. Ефекти на респираторни систем су последица упале васкуларног ткива у плућима.
„Много људи мисли да је ово респираторна болест, али није. То би могло да објасни због чега многи људи доживе мождани удар и зашто неки имају проблеме у осталим деловима тела. Заједно за све је то што имају васкуларну подлогу“, рекао је асистент у студији, професор Ури Манор.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала