Никола Јокић – први Србин у „свемиру“

© AP Photo / David ZalubowskiСрпски кошаркаш Никола Јокић
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
„Даме и господо, лебдимо у свемиру“. Овом реченицом Ден Девин, новинар угледног портала Рингер, започиње део посвећен Николи Јокићу у колумни – „Најбољих 25 кошаркаша у НБА“.
Девин је заједно са колегама Кевином О'Конором, Робом Махонијем и Кајлом Меном објавио листу двадесет и пет најбољих кошаркаша на свету и на првом месту је нико други него – Никола Јокић.
Јокић је добио предност у односу на Леброна Џејмса, Џоела Ембида, Стефа Карија и многе друге звезде најјаче лиге на свету.
„Ова слика је прецизна визуализација колико се Јокић одвојио од осталих кошаркаша у неколико напредних категорија, чиме је направио најтежи могући скок у спорту – од Ол-стар кошаркаша до главног кандидата за МВП-ија“, пише Девин у наставку текста, након што је споменуо да се Јокић налази у неком свом универзуму.
Погледајте графику.
​Никола Јокић игра офанзивно једну од најбољих сезона у историји НБА лиге, пошто за 35 минута на терену просечно бележи 26,3 поена, 10,9 скокова и 8,5 асистенција, уз 1,4 украдене лопте по мечу и невероватне проценте – 56,4 одсто из игре, 40,9 ван линије 7,24 и 86 одсто са линије за слободна бацања.
„Двадесетшестогодишњак искористио је Денверове сјајне партије у 'баблу' као одскочну даску. У сезону је ушао у најбољем могућем физичком стању и све то је довело до тога да игра офанзивно једну од најбољих сезона у НБА историји. То није хипербола, Јокић диригује нападом попут Меџика Џонсона, Леброна Џејмса и Џејмса Хардена. А, подсећамо вас да је у питању центар висок 213 центиметара од 120 килограма“, написао је Девин.
У наставку текста амерички новинар пише како је Јокић у једној сезони успео да склопи оно најбоље од Дирка Новицког и Арвидаса Сабониса, и да ниједан кошаркаш ове сезоне не игра боље од српског центра.
За крај: Ако саберемо поене, асистенције и „блок“ асистенције (напредна категорија), Јокић креира чак 58 поена у просеку ове сезоне – пет више од другопласираног. Једини кошаркаши који имају 50 или више поена су Харден (53), Дончић (52), Сабонис (51), Вестбрук (51) и Адетокумбо (51).
​Сви љубитељи кошарке присуствују нестварној сезони момка из Сомбора и јасно је да ће на крају сезоне бити изабран за најкориснијег кошаркаша такмичарске године 2020/2021 (МВП).
Од Јокићеве доминације и тренер профитира
„Да ли сам луда?“ – медији грме, судије жестоко оштетиле Денвер?! /видео/
Денверу мало Јокићевих 32 поена – драма припала Лејкерсима! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала