Покориће светски океан: Руска флота снажнија за најновију нуклеарну подморницу „Казањ“

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаНуклеарна подморница "Казањ"
Нуклеарна подморница Казањ  - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Нуклеарна ракетна подморница „Казањ“ модернизованог пројекта „Јасен М“ примљена је у састав Ратне морнарице Русије, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.
„У Северодвинску у предузећу 'Севмаш' под руководством главног команданта Ратне морнарице Русије, адмирала Николаја Евменова одржана је свечана церемонија примања нуклеарне подморнице четврте генерације 'Казањ' пројекта 'Јасен М' у састав Војно-поморске флоте. На подморници је развијена Андрејевска застава коју је у свечаној атмосфери адмирал Евменов предао команданту подморнице 'Казањ' капетану првог ранга Александру Бекетову“, наводи се у саопштењу.
Евменов је подсетио да је пројекат нуклеарне подморнице „Казањ“ разрадио конструкторски биро „Малахит“ и да поседује ефикасно ударно и електронско наоружање које ће јој омогућити да извршава задатке у свим регионима Светског океана.
„Сигуран сам да ће посада нуклеарне подморнице 'Казањ' достојанствено и веома квалитетно јачати одбрамбену способност Русије“, рекао је Евменов током церемоније предаје подморнице флоти.
Подморницу су направили бродоградитељи Северног машинско-градитељског предузећа који су направили прву у Русији нуклеарну подморницу „Лењински комсомол“, највеће у свету нуклеарне подморнице „Ајкула“ и више од 200 борбених бродова и подморница.
Нуклеарна подморница „Казањ“ је поринута у фабрици „Севмаш“ 31. марта 2017. године. Фабричка испитивања су почела 25. септембра 2018. године. Основно ударно наоружање подморнице пројекта 885/885М су крстареће ракете „Оникс“ и „Калибар“, а план је да се оснажи и хиперсоничним ракетама „Циркон“.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала