Пола човек, пола Лига Европе – Емери!

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISУнаи Емери
Унаи Емери - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Уколико неки клуб жели да освоји Лигу Европе само треба да доведе Унаија Емерија.
Лига Европе - друго по јачини европско фудбалско такмичење, одмах иза Лиге шампиона, можда није толико профитабилна, атрактивна и цењена, али далеко од тога да ју је лако освојити. Напротив. Врашки је тешко!
А, веровали или не Унај Емери је са Виљареалом, елиминисавши Арсенал његов претходни клуб, изборио своје пето финале. Да, добро сте прочитали. Пето финале, од чега је чак три пута узастопно са Севиљом освајао трофеј, па се за Шпанца комотно може рећи - пола човек, пола Лига Европе.
​Први пут је стигао у финале, не тако давне 2014. године, када је после тријумфа над градским ривалом Бетисом и Портом, елиминисао и Валенсију, док је у финалу био успешнији са Андалужанима од Бенфике.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Тренер извукао уши свом фудбалеру – буквално /видео/
Наредне године одбранио је трофеј, а пут је био трновит. Од Борусије Менхенгладбах, преко Виљареала и Зенита, све до полуфинала са „жилавом“ Фjорентином, док је као последња препрека прескочен украјински Дњепар.
Историја је исписана догодине, када је трећи пут заредом подигао пехар другог по јачини европског такмичења. Да све буде још теже и невероватније, Емеријева Севиља „тукла“ је у великом финалу Ливерпул предвођен Јиргеном Клопом.
​А, онда је уследила кратка пауза, јер се са Пари Сен Жерменом фокусирао на освајање Лига шампиона. Није успело!
Са Пари Сен Жерменом је у сезони 2017/18. освојио титулу Лиге 1, али није успео да током двогодишњег мандата на кормили Парижана освоји Лигу шампиона, што га је коштало отказа, после чега га је ангажовао Арсенал.
И прошле сезоне био је на корак до трофеја ЛЕ, и то са „тобџијама“ које је у четвртак увече на Емиратима избацио из поменутог такмичења, а свом Виљареалу, донео прво финале. 
Можда Унај Емери према мишљењу неких није у рангу Пепа Гвардиоле, Жозеа Муриња, Дијега Симеонеа, Антонија Контеа, али је опасан тренер. Стручњак иза којег стоје резултати, посебно у Лиги Европе.
И са Арсеналом је у првој сезони стигао до финала Лиге Европе, где је одмерио снаге са Челсијем и Маурицијом Саријем, а на крају је његов тим заустављен - 4:1 (0:0).
И „тобџије" нису имале стрпљења и слуха за Шпанца који је апсолутни краљ за Лигу Европе, што им је показао у директном дуелу, у полуфиналу. Сервирао им је хладну освету!
„Жута подморница“ је славила на Де ла Керамици резултатом 2:1, док је на Емиратима одигран меч без голова што је трасирало Емерију и Виљареалу пут у велико финале 26. маја у Гдањску. 
Можда је Манчестер јунајтед фаворит, пре свега јер има скупљи тим и боље појединце, на челу са фантастичним Португалцем Бруном Фернандешом, распуцаним времешним Единсоном Каванијем који је разбио Рому у двомечу (8:5), али нема једног човека који гарантује успех - осветника и краља Лиге Европе Унаија Емерија.​
► Председнику Краљева пропао пројекат Суперлига, па се обратио суду
► Кристијано Роналдо се укључио у борбу за Гаврилов живот!
► Да ли ће Матић да употпуни Рома јунајтед?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала