„Потез Хрватске је провокација Србије и озбиљна претња“

© AP Photo / Visar KryeziuКосовска војска
Косовска војска - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да би евентуалним формирањем хрватског војног кампа на КиМ били прекршени Резолуција СБ УН 1244, принцип добросуседских односа Србије и Хрватске и угрозила би се безбедност српског народа на простору јужне покрајине.
Петковић је за ТВ Пинк оценио да су јучерашње најаве хрватског министра спољних послова пробудиле колективна сећања српског народа на 1941. годину, али и на деведесете године и сва страшна страдања Срба управо од стране Хрвата и хрватских војника.
Позвао је на мир и истакао да ако неко покушава да гради мир тако што прети држави Србији и најављује отварање некаквих војних база на простору Србије, између осталог угрожава и безбедност српског народа на КиМ који се осећа небезбедно.
Истиче да је се српски народ још небезбедније осећа јер се све то дешава у дану када јужни део Косовске Митровице потписује уговор са тзв. војском Косова о предавању брда Црнуша за формирање војне базе тзв. војске Косова.
"Крши се Резолуција 1244, крши се принцип добросуседских односа између Србије и Хрватске и угрожава се безбедност српског народа на простору Косова и Метохије. То су озбиљне провокације, озбиљни напади на које нећемо остати неми", поручио је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.
Раније у саопштењу Канцеларије за КиМ Петковић је навео да очекује јасну и недвосмислену реакцију званичника Европске уније и Брисела, који, како каже, мора стати на пут оваквом звецкању оружјем, које долази од земље која је чланица ЕУ.
Нема сумње да је реч о отвореној провокацији Хрватске на рачун Србије и удару на добросуседске односе које наша земља негује са званичним Загребом, упркос учесталим провокацијама, оценио је Петковић уз поруку да Србија неће на провокације одговарати језиком провокација, али да неће ни благонаклоно гледати на овакве претње које уносе немир у животе Срба који су већ једном искусили "Погроме" и "Олује".
"Зато, нека се нико не заварава да ће било коме бити дозвољено да своје милитантне снове остварује преко леђа српског народа. То се неће догодити", поручио је Петковић, а наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Прочитајте још: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала