Швеђани први почели са продајом еколошки прихватљиве нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаПумпе за црпљење нафте
Пумпе за црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Шведски Лундин Енерџи продао је прву светски сертификовану угљенично неутрално произведену нафту рафинерији Сарас на италијанском острву Сардинија, саопштила је та компанија.
Лундин Енерџи је испоручио прве бареле карбонски потпуно неутралне нафте Сарасу са свог поља „Едвард Григ“ у приобаљу Норвешке, које је уједно и прво нафтно поље на свету које је сертификовала независна специјализована агенција за тестирање и сертификацију Интертек Група у оквиру свог сертификата Карбон клир, преноси агенција Анадолија.
Поље је сертификовано као нискоугљенично са емисијом током целог животног века од 3,8 кг ЦО2 по барелу еквивалента нафте, укључујући истраживање, развој и производњу, што је пет пута мање од светског просека.
Компанија је саопштила да је карбонски неутрална нафта продата рафинерији Сардиније након што је вишак емисије од 2.302 тоне ЦО2 компензован путем висококвалитетног, на природи базираног пројекта хватања угљеника који је сертификовала америчка организација Верифајд Карбон Стандард (ВЦС).
Поред тога, Интертек је независно сертификовао целокупну трговину као карбонски неутралну у складу са својим стандардом КарбонЗироТМ, што значи да није дошло до нето емисија током производње сваког барела испорученог Сарасу.
Ник Вокер, председник и извршни директор компаније Лундин Енерџи навео је у саопштењу да ова трговина, коју је омогућило вођење стратегије декарбонизације индустрије, пружа доказ о томе куда иде тржиште сирове нафте и потенцијалној вредности која се може остварити кроз ефикасно, индустријски вођено смањење емисија, пренео је портал Каматица.
Компанија је обећала да ће од 2025. године сваки барел које производи Лундин Енерџи бити угљенично неутралан.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала