У питању и национална безбедност: Америка смањује увоз уранијума из Русије

© AP Photo / Dmitry LovetskyKамиони са уранијумом за нуклеарне реакторе чекају на утовар у луци у Санкт Петербургу.
Kамиони са уранијумом за нуклеарне реакторе чекају на утовар у луци у Санкт Петербургу. - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Америчко Министарство енергетике заједно са Конгресом намерава да ради на смањењу увоза руског уранијума, замењујући га својим ресурсима и испорукама из Казахстана, саопштила је министарка Џенифер Гренхол.
Многи конгресмени су изражавали забринутост због тога што САД увозе значајан део уранијума из Русије. Они су предложили да повећају своју производњу помоћу постројења корпорације „Центрус“ која је раније склопила са Министарством енергетике уговор за прављење каскаде центрифуга за могућности производње горива са високим садржајем ниско обогаћеног уранијума за модерне реакторе (реч је о урану који је обогаћен од пет до 20 одсто). Током повећања производње свог уранијума, амерички законодавци су предложили да се нађе замена за увоз из Русије.
Члан комитета Чак Флајшмен је рекао да је „срамотно то што не постоји унутрашњи извор уранијума у САД“.
„Потребни су нам капацитети за обогаћивање уранијума како за наше програме националне безбедности, тако и за следећу генерацију нуклеарних реактора. Заиста сматрам да је сопствени извор обогаћеног уранијума важан за земљу“, истакла је министарка.
У овом тренутку САД купују 15 одсто укупне количине уранијума од Русије, а још 18 одсто од Казахстана.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала