Војска Србије добија нове теренце: Прошли тестирања по најтежим теренима /видео/

© Министарство одбранеЗастава ТЕРВО
Застава ТЕРВО - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Војска Србије добиће 10 нових теренаца, која су прошла сва испитивања и служиће за превоз војника и терета до 1,4 тоне на тешком терену.
Ново лако теренско возило произвело је крагујевачко предузеће „Застава Терво“. После тестирања и пређених десетина хиљада километара, по најтежим теренима и временским условима, првих 10 возила спремно је за испоруку Војсци Србије.
Направљено је у две варијанте: за транспорт јединица са девет чланова посаде и превоз терета до 1,4 тоне, преноси РТС.
Стефан Јурић, технички директор „Заставе Терво“, истиче да су предности тог возила његова висока проходност, аутоматски мењач и изузетно много кабинског простора, који омогућава смештај личног наоружања и опреме посаде.
После прототипских испитивања, побољшане су техничке, ергономске и естетске карактеристике возила, што је повећало његову издржљивост.
Све измене плод су рада младих стручњака сектора за истраживање и развој крагујевачке фабрике.
„Користи независно вешање које ми интегришемо у наше возило. У претходном периоду ми смо радили на његовој проходности и радијусима за окретање. На мањем терену, може да изманеврише и да се пробије кроз теже проходне услове“, објашњава Огњен Опанчина, конструктор „Застава Терво“.
Нови теренац требало би да замени читаву флоту старих војних возила у Војсци Србије, а у плану је и извоз.
„Првенствено на тржишта Северне Африке и Блиског Истока, где има доста заинтересованих купаца за овај тип возила. У том смислу би се радила нека техничка прилагођавања, везана за возила за коришћење у пустињским условима“, каже Илија Љујић, в. д. директора „Заставе Терво“.
Уз мање измене, домаће возило за тешке теренске услове може да се користи и у комерцијалним условима, за потребе предузећа.
Ширење пласмана отвара врата и за нова запошљавања у „Застави Терво“, која сада има 120 радника.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала