Затвореници КПЗ Ниш прикупили 300.000 динара за лечење дечака Гаврила

© Sputnik / Милош ЋурчинДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Пратите нас
Осуђеници у КПЗ у Нишу одлучили су да током Ускрса прикупе скоро 300.000 динара за лечење дечака Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије, саопштила је Управа за извршење кривичних санкција.
У овом заводу је 670 осуђеника, што је скоро 45 одсто од укупног броја, обавестило управу да жели да се са њихових новчаних депозита средства уплате за лечење седмомесечног дечака коме је потребно 2,5 милиона евра за лечење.
Претходно је у априлу 47 запослених и 21 притворено лице у Окружном затвору у Крагујевцу прикупило у ову сврху 80.000 динара и један део новца је већ уплаћен.
Управа наводи да је ово само један у низу примера хуманости лица лишених слободе у казнено-поправним установама кад је у питању лечење деце.
Подсећају да је у КПЗ у Пожаревцу (Забели) 174 осуђеника прошле године донирало 122.000 динара за лечење болесне деце у Србији и то одрекавши се дела новца који им је уплаћен на име помоћи државе од 100 евра за ублажавање последица епидемије корона вируса.
На почетку епидемије око 4.700 осуђеника у највећим заводима у земљи (Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и Новом Саду) одрекло се 4.700 сувих оброка у корист најсиромашнијих грађана.
Осуђеници у заводу у Сремској Митровици су поводом Међународног дана људских права прошле године донирали Свратишу за децу Нови Београд скоро 4.000 сувих оброка и 500 заштитних маски које сами шију од марта прошле године.
Осуђеници у КПЗ у Нишу су 2018. године, заједно са запосленима, донирали новац за куповину покретног инкубатора за бебе.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала