Да ли ће цена некретнина у Србији пасти преко ноћи

CC0 / Pixabay / Тржиште некретнина
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Већ месецима цене квадрата у Београду и широм Србије не престају да расту. Квадрати у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Шапцу, Чачку и Панчеву достижу цену од 1.000 и 1.500 евра по квадрату, што је веће и за 50 одсто, у односу на период пре пандемије.
Како кажу стручњаци за некретнине, цену квадрата не диктирају инвеститори, већ управо - купци. Оног момента када интересовање опадне, тржиште буде презасићено а купци не буду спремни да плате тако високе цифре - цене ће "пући као мехур од сапунице".
Власница агенције за некретнине из Новог Сада Маријана Бошковић, каже да потражња за становима заиста јесте већа него раније, али да је таква ситуација периодична.
"Станови се добро продају, али то није баш у мери у којој се представља, све је мало преувеличано. Када дође до повећања броја заражених, стане и тржиште некретнина. Када се ситуација стабилизује, тржиште некретнина оживи. Инвеститори желе да цене расту, али купци очекују да цене падну. Зато је поскупљење врло необично и делује као да се вештачки одржава балон, који мора да експлодира. Наравно, то највише зависи од купаца, јер када они не буду спремни да плате папрене цене, оне морају да падну", каже Маријана Бошковић.

На огласима једна цена, у пракси друга

Према њеним речима, један од разлога што је продаја станова добра, а цене на огласима високе, јесте тај што је постала пракса да се на огласе стављају цене више од реалних.
"Већина продаваца прво покуша са највишом могућом ценом на огласима, а затим на крају стан прода по много нижој цени. Због тога је и утисак да високе цене станова уопште не утиче на продају и не смањују је, али ни то није баш тако. И купци очекују да се цена смањи, увек рачунају да ће бити нешто нижа од наведене, јер су без смањења реално врло високе",  каже власница агенције за некретнине, преносe Новости.

До краја године пада цена квадрата?

Тешко је прогнозирати када ће у Србији тачно доћи до пада цена квадрата, јер то зависи од више различитих фактора.
"Очекујем да цене расту највише до краја ове сезоне, тачније током овог лета. Онда крајем године постоји могућност да цене крену да падају. Слична ситуација десила се након светске економске кризе 2008. године, која се код нас осетила годину дана касније. Тада је дошло до презасићења тржишта и пада цена станова, што можемо да очекујемо и у овом тренутку. Нарочито због тога што се много станова гради, практично никада више градилишта није било. Питање је колико ће бити купаца",  каже Маријана Бошковић.

Инвеститори не могу да дозволе да им новац буде заробљен

Када се смањи интересовање купаца, аутоматски ће пасти и цена, јер инвеститори не могу да дозволе да им новац буде "заробљен", каже наша саговорница.
"Продавци ће најпре покушати да цене спусте за мали износ, рецимо за 50 или 100 евра. Ако то не успе и купаца и даље не буде било, онда се мора ићи даље са појефтињењем. Нарочито због тога што околности због пандемије нису добре. Многи су остали без посла, банке су смањиле учешће за кредит, порез је повећан, све је поскупело, тако да се тешко може очекивати да грађани имају више новца за куповину стана, него што је био случај пре пандемије",  каже власница агенције за некретнине.

Неки агенти мисле другачије

Милан Станковић из агенције за некретнине из Београда, каже да сматра да цене квадрата ипак неће падати у будућем периоду, јер за то "не постоје услови".
- Цене ће расти до краја године бар неких 10 одсто. То је немогуће избећи, зато што инвеститори више улажу у грађевински материјал, гориво, готово све, па то морају некако да исплате. Цене материјала су поскупеле за готово 50 одсто, све то подиже цену градње. Када томе додамо и гориво, транспорт, то је додатно. Највећи проблем су радници, којих нема и све више коштају. Због тога, инвеститорима се не исплати да продају станове по нижим ценама", сматра Станковић.

Колике су тренутне цене

Да подсетимо, из Грађевинске коморе рекли су да ће цене у Београду у наредних годину дана, на појединим локацијама на Савском венцу, достићи цифру од неколико хиљада евра по квадрату, док с друге стране, у појединим крајевима Палилуле и Звездаре можемо да очекујемо да ће цене падати.
Тренутно, у Новом Саду и Крагујевцу је просечна оглашена цена незнатно порасла, па квадратни метар кошта 1.493 евра, односно 847 евра, док је у Нишу тај раст био шест одсто (на 977 евра). Суботица се ту нашла по расту цене на половини, и тамо је са порастом од три одсто цена квадрата 773 евра.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала