Додик: Једино реално да се Српска одвоји и удружи са Србијом

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICМилорад Додик и Александар Вучић
Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Пратите нас
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Срби морају окренути себи и својим интересима, усмерити енергију на јачање Републике Српске, уз поруку да је једина реалност да Српска одвоји и удружи у неком облику са Србијом.
"Само ту енергију код Срба ослободити је свакако велика победа свих нас, а та енергија мора да буде усмерена ка јачању Републике Српске и без обзира што прича Инцко или било ко друго. Једина реалност је да се Република Српска одвоји и да живи сама и да се удружи у неком облику, федералном, конфедералном са Србијом", рекао је Додик одговарајући на питање новинара који је њему од нон пејпера који су се појавили у претходном периоду најреалнији.
Додик је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, рекао да је јачање Републике Српске и удруживање са Србијом противно западним интересима.
"Али, овде није питање зашто смо ми против њих, већ зашто су они против нас, овде се ради о нашој земљи а не њиховој", рекао је Додик.
Он је истакао да се Срби морају окренути себи и својим интересима и бити јасни у томе, али да морају "кореспондирати" и са светом, јер не може другачије.
"Мислим да никада није било веће уверење код Срба, код руководства у Републици Српској и у Србији да треба да кажу - ово је наш интерес", поручио је Додик и додао да то подразумева и свест о томе да оно што се Србима нуди не мора да значи да је то најбоље и добро".

Додик: Финализујемо пројекат изградње Меморијалног комплекса

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се финализује пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће чувати сећање на страдање Срба у Јасеновцу.
Додик је, након састанка председника Србије Александра Вучића са начелницима четири општине, Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар, рекао да је осим помоћи тој општини, данас важна тема разговора био и Меморијални комплекс у Доњој Градини, а с обзиром да је и повод за посету председника Србије обележавања Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.
Додик је истакао да је страдање Срба у Јасеновцу, тешка и болна тема, и као што је косовски завет стари завет за Србе, тако је, истиче, јасеновачки завет нови завет.
“Финализујемо причу која је дуго година на чекању, а то је изградња Меморијалног комплекса, које би требало да интегрише сва места страдања Срба и да се направи мапа страдања Срба, која би ту била постављена да је виде сви који долазе”, рекао је Додик.
Он је навео да то до сада није било системски уређено, јер је страдање Срба од усташа на многим местима било занемаривано.
“Та усташка држава није никаква такозвана држава, то је држава коју су формирали да би убијали Србе. То су радили у Јасеновцу”, рекао је Додик.
Он је додао да је Јасеновац био жив пет месеци након ослобођења Београда, и да су тамо несметано вршени злочини над Србима, а да тадашње комунистичке власти нису предузеле ниједан корак да би ослободиле Јасеновац.
“Јасеновац и није ослобођен, он се самоослобођен од 100 логораша који су успели да изађу и који сведоче о томе да је тамо живот ипак победио”, рекао је Додик.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала