Напад на једног – напад на све: Чешка тражи од ЕУ да протерају бар по једног руског дипломату

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и ЕУ
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Пратите нас
Полазећи од принципа „напад на једну државу Европске уније је напад на све“, премијер Чешке Андреј Бабиш је на самиту ЕУ у Порту затражио од осталих чланица савеза да у вези са инцидентом у Врбјетици протерају „бар по једног“ руског дипломату.
„Увек то морамо схватати тако да када је једна од држава чланица ЕУ нападнута, то је у ствари напад на све. Стога сам затражио од лидера других земаља ЕУ да још размотре протеривање бар једног руског дипломате. На следећем самиту ЕУ ћемо видети како ће они реаговати на то“, рекао је Бабиш.
Према његовим речима, 7. маја увече на маргинама самита одржана је веома дуга дискусија о инциденту у Врбјетици, током које су говорили, између осталих, и председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел.
Пошто је самит у Порту неформалан, није донета никаква писана одлука. Како је Бабиш саопштио, шира дискусија о односима ЕУ и Русије очекује се на следећем самиту Европског савета крајем маја.
Антируско расположење у Чешкој појачало се у светлу оптужби Прага да су руске обавештајне службе умешане у експлозију у складишту муниције у Врбјетици 2014. године и накнадне одлуке о протеривању 18 руских дипломата из земље. Русија је увече истог дана објавила о својим реципрочним мерама – 20 запослених у амбасади Чешке проглашено је за персоне нон грата.
Руско Министарство спољних послова нагласило је да су изјаве о умешаности у експлозију руских обавештајних служби апсурдне, неосноване и измишљене, а да иза протеривања руских дипломата из Прага стоје Сједињене Америчке Државе, Чешка и друге европске земље које покушавају да прикрију своје унутрашње проблеме.
Прочитајте још:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала