Русија забринута због нереда у источном Јерусалиму: Уздржите се од ескалације

© Sputnik / Амит Шааль / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јерусалим
Поглед на Јерусалим - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Пратите нас
Русија је забринута због раста напетости у источном Јерусалиму и позива све стране да се уздрже од корака који би могли довести до ескалације насиља, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.
„Москва са дубоком забринутошћу гледа на такав развој догађаја. Одлучно осуђујемо нападе на цивиле. Позивамо све стране да се суздрже од било каквих корака који прете ескалацијом насиља“, наводи се у саопштењу.
Такође се истиче да Москва потврђује свој принципијелан и доследан став који се огледа у релевантним резолуцијама Савета безбедности УН, према којима експропријација земље и имовине на њој, као и изградња израелских насеља на окупираним палестинским територијама, укучујући источни Јерусалим, немају правну снагу.
„Такве акције представљају кршење међународног права и спречавају постизање мирног решавања ситуације на основу стварања две државе – Палестине и Израела у границама од 1967. године, које коегзистирају у миру и безбедности“, истиче се у саопштењу МИП Русије.
У синоћњим сукобима израелске полиције и Палестинаца у Јерусалиму повређена су најмање 205 Палестинаца и 17 полицајаца, пренели су медији.
Највише повређених било је код џамије Ал Акса где су Палестинци гађали каменицама и пиротехничким средствима израелску полицију која је одговорила гуменим мецима и сузавцем. Сукоби код јерусалимске џамије Ал Акса последица су вишедневних тензија и јучерашње погибије двојице Палестинаца након што су израелске снаге безбедности одговориле на напад из ватреног оружја тројице људи на израелску базу на окупираној Западној обали, јавила је раније агенција АП.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала