И Борељ има нон-пејпер: ЕУ сутра о хитном ангажовању на Западном Балкану

© AFP 2023 / ARMANDO BABANIЗаставе ЕУ
Заставе ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Пратите нас
Шефови дипломатија Европске уније ће сутра у Бриселу одржати стратегијску расправу о снажнијем политичком ангажовању ЕУ с партнерима на Западном Балкану,
Расправа ће се водити и о "захуктавању заједничких потенцијала, партнерском делању у сучељавању са светским изазовима ", преноси РТК2.
То се наводи у припремном документу за сутрашње министарско заседање ЕУ на којем ће се сагледати како да се „заједно обликује заједничка будућност унутар Европске уније кроз хитне и заједничке акције“, с циљем да се такође „ојача сарадња на пољу безбедности“.
Високи представник ЕУ Ђузеп Борељ ће министрима дати на увид „нон-пејпер“, у којем се предочава да је јасан циљ Западног Балкан пуно чланство у ЕУ, преноси РТК.
Један од високих званичника ЕУ је новинарима рекао да министри желе да утврде како да побољшају сарадњу са Западним Балканом „зарад стабилности и безбедности саме ЕУ, а Унија може бити безбедна и заштићена само ако је и Западни Балкан безбедан и отпоран, с тим да се увећа могућност за процес који тај регион води у Европску унију“.
Министри иностраних послова Уније ће то додатно размотрити и кад у уторак буду заседали у формату „Општи послови“, а шефови држава или влада треба у јуну да разговарају како односе са Западним Балканом уградити у стратегијске приоритете ЕУ.
У припремном документу се подвлачи да су кључна тела ЕУ истакла „јасну европску перспективу региона“, а Борељ ће предочити анализу Европске службе за међународне послове у којој стоји да је „уграђивање Западног Балкана у Унију политички, безбедносни и економски интерес ЕУ, јер је то геостратегијско улагање у стабилну и напредну Унију“.
У „нон-пејперу“ ЕЕАС се истиче да је снажно присуство ЕУ најбољи начин да се спречи окретање Западног Балкана неким другим странама у свету, чиме се јасно указује на циљ ЕУ да умањи уплив Кине и Русије у региону.
Поред осталог се ставља до знања да поступак преговора Србије и Црне Горе о чланству у Унији треба убрзати, али се предочава такође да власти у Београду и Подгорици морају да „повећају динамичност свог реформског програма, посебно у погледу владавине права и управе, и консолидују своју геополитичку оријентацију“.
Даље се наводи да Београд и Приштина, с обзиром на то да обе тамошње владе сада имају чврсту подршку бирачког тела, треба да искористе прилику да постигну свеобухватни споразум о нормализацији односа, јер како се примећује, нема времена за губљење.
"Нон-пејпер“ Борељовог тима подсећа на чињеницу да је „Западни Балкан интегрални део Европе“ и да би „економски и демографски учинак пуног укључивања региона био мањи у односу на претходне процесе проширивања ЕУ“.
"Бруто домаћи производ региона је мањи од један одсто становништва ЕУ, а његови житељи представљају око четири одсто популације Уније, док би геополитичка корист за ЕУ била значајна“, додаје се у документу.
Према закључку ЕЕАС, „тридесет година од распада Југославије, уједињење континента је постало политички императив за Европску унију“.
И, како се наводи, за ЕУ је то потврда њених вредности, јачање стратегијске аутономије Уније, „очување њеног непосредног суседства од супротстављених спољњих утицаја и кључни геополитички приоритет, чиме заслужује да се политичка пажња поново преусмери на тај регион као целину“.
У Борељовом „нон-пејперу“ ставља до знања да је „јасан циљ Западног Балкан пуно чланство у ЕУ, а свака сугестија за неки други пут је одвлачење пажње с лошим последицама по снажни посао који се нужно мора одрадити да би се остварила визија уједињене, снажне и напредне Европе", закључује се.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала