Кад Биљана Србљановић каже: „Немојте гледати“, тада - погледајте обавезно!

© Фото : Medija centar BeogradБиљана Србљановић
Биљана Србљановић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Нема веће рекламе за неки медијски садржај него кад списатељица Биљана Србљановић јавно препоручи да то не треба гледати. Непогрешиви је лакмус – чим она нешто осуди, то истовремено постаје невиђено вирално, гледано, читано, препричавано.
Тако се десило и овог викенда са емисијом „Док анђели спавају“ Марине Рајевић Савић која је објављена на Спутњику и у којој је гостовала професор ФДУ Биљана Машић Алексић, супруга Мирослава Мике Алексића, притвореног редитеља и руководиоца драмског студија који је оптужен за силовање.
Без икакве намере да се утиче на процес, да се пресуђује или преокреће јавно мњење, објавили смо само, потпуно у духу професионалне етике – реч друге стране.
После вишемесечног офанзивног промовисања искључиво једне верзије приче која осуђује и пресуђује Мирославу Мики Алексићу, дали смо простор да се, под претпоставком невиности оптуженог, чује и глас оних људи који су уз њега – супруге, колега, пријатеља, бивших ученика.
То смо учинили, између осталог, и зато што смо сами, од првог дана објављивали детаљно све исповести жртава, јавне поруке солидарности са њима, стручне и еснафске анализе и детаље из оптужнице. И то ћемо радити и даље.
Ипак, после ауторске емисије „Док анђели спавају“ у свом „слободарском“ маниру одмах се огласила драматуршкиња Биљана Србљановић која је у свега неколико реченица, на више нивоа, исказала застрашујућу есенцију чистог тоталитаризма.
Најпре, у махнитом заносу, Биљана покушава да „стреља“ Спутњик тако што апострофира да је интервју са Биљаном Машић Алексић објављен на руском медију, државном сервису стране „агентуре“, који, можете мислити, „жели да нас потлачи“ ...
Тако ваљда, родољубива Србљановићева шаље „суверенистичку“ поруку у замаскираном маниру десног популизма, а против слободног тржишта и протока информација, да у Србији само смеју да раде медији оних земаља које добију одобрење лично од ње.
Брани тако Биљана Србију од злих странаца, осим ако ти странци немају намеру да нас просветле одузимањем Косова, окупирањем, преумљењем, тоталном денацификацијом и бомбардовањем свега српског.
Даље, драматуршкиња Србљановић у истој реченици, потом, професорку Биљану Машић Алексић поистовећује са Гилејн Максвел, оптуженом подводачицом педофила милијардера Џефрија Епстејна.
Без икаквик доказа, аргумената, сведочења, без икаквих елементарних људских скрупула, инквизиторка Србљановић брутално осуђује и супругу оптуженог Алексића за тешка кривична дела.
Шта је овде бољшевичко-нацистичка мрачна идеја Биљане Србљановић?
Да чак и пре пресуде оптуженом, кога је део тоталитарне јавности већ послао на гиљотину, мора да се забрани свака јавна реч свима који доводе у сумњу пресуду са насловних страна и из комесарских штабова.
Да се сродницима оптуженог, као у најцрњим епохама модерне цивилизације, ускрате људска и грађанска права, да се пљују по улици, изопште из друштва, да се пошаљу на Голи оток...
Да се, по најузвишенијим принципима слободе, ограничи шта ко сме да говори, па да се прогласи за пожељно, истинито, допуштено и препоручљиво искључиво оно што мисли Биљана Србљановић.
Недавно је ова светска списатељица, у једном телевизијском гостовању, оптужила Спутњик и за организацију апела 212 против закона о истополним заједницама.
Иако нисмо имали никакве везе са том акцијом већ смо само објавили текст прогласа, као што смо то учинили и са петицијом оних који подржавају закон, Биљана Србљановић је и тада учинила медвеђу услугу за своју ствар.
После њених речи, списак јавних личности који су против закона о истополним заједницама нарастао је одједном за више стотина имена.
Тако и сада, током овог сунчаног викенда, кад су људи по излетиштима, а епидемиолошке мере ублажене, Спутњик је добио најбољу рекламу за пораст читаности, и то од познате драматуршкиње и боркиње за људска права.
 И на крају, мора да се понови:
Спутњик је ту да информише грађане, а не да пресуђује.
Пресуђује само суд.
Добро, и Биљана Србљановић.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала