Лукашенко потписао указ о заштити суверенитета у случају своје смрти

© Фото : БелТА / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је указ о заштити суверенитета и уставног поретка, којим се предвиђа пренос председничких овлашћења на Савет безбедности земље у случају смрти шефа државе, пише агенција БелТА позивајући се на прес службу председника.
„Документ предвиђа да у случају смрти шефа државе у атентату, извршењу терористичког акта, спољне агресије или других насилних радњи, сви државни органи и њихови званичници поступају у складу са одлукама Савета безбедности, којим председава премијер“, истиче се у указу.
Истовремено, на територији земље одмах се уводи ванредно или ратно стање, а Савет безбедности утврђује списак мера за њихово обезбеђивање.  
Такође се напомиње да ће „главно питање бити питање одржавања избора“.
„Савет безбедности уз учешће губернатора донеће одлуку о њиховом одржавању“, додаје се у саопштењу.
Указ је усмерен на очување независности и суверенитета земље и ступа на снагу од дана његовог потписивања.

Покушај атентата на Лукашенка

Председник Белорусије Александара Лукашенко саопштио је 17. априла да су опозиционар Григориј Костусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове.
За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора КГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.  
Касније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и КГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.
С тим у вези, начелник истражног одељења КГБ-а Белорусије Константин Бичек саопштио је пре неколико дана да је Зенкович у потпуности признао кривицу.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала