Русија памти величанствен подвиг совјетског народа /видео, фото/

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаВојник у борбеном возилу пешадије БМП-3 на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату, на Црвеном тргу у Москви.
Војник у борбеном возилу пешадије БМП-3 на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату, на Црвеном тргу у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Пратите нас
И овог 9. маја очи целог света биле су упрте у Москву, где је великом војном парадом обележена 76. годишњица победе над фашизмом.
Упркос облачности и киши, није изостао ни најатрактивнији део програма - авијацијска парада, иако је било наговештаја да би она могла бити отказана. Небо над Москвом је, ипак, пред сам крај свечаности било обојено у боје руске заставе.
Преко Црвеног трга, места где је Црвена армија 1945. године прославила победу над фашистичким силама Осовине, продефиловало је више од 12.500 војника и преко 190 комада историјске и војне технике; интонирана је химна Руске Федерације, а минутом ћутања одата је пошта свим жртвама Другог светског рата.
Са трибине се традиционално обратио председник земље и врховни командант Оружаних снага Владимир Путин, који је поручио да ће Русија штитити своје националне интересе и да нема опроштаја онима који смишљају и спроводе агресивне планове, антисемитизам и русофобију.
© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и председник Таџикистина Емомали Рахмон пред почетак Параде победе у Моксви
Руски председник Владимир Путин и председник Таџикистина Емомали Рахмон пред почетак Параде победе у Моксви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Руски председник Владимир Путин и председник Таџикистина Емомали Рахмон пред почетак Параде победе у Моксви
Путин је грађанима Русије честитао празник уз поруку да ће Русија увек памтити да је управо совјетски народ учинио величанствени подвиг у борби против нацизма.
Руски председник је на централну трибину на Црвеном тргу стигао заједно са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном, око четири минута пре почетка свечане церемоније и поздравио се са ветеранима. По завршетку програма, испраћен је аплаузом и повицима са трибина:
"Ура, Владимире Владимировичу!". Одговорио је осмехом и махнуо је публици.
Параду су са трибина пратили високи руски политички и војни званичници, дипломате и традиционално - главне звезде Дана победе - ратни ветерани.
© Sputnik / Olivera IkodinovićГлавне звезде Дана победе - ратни ветерани
Главне звезде Дана победе - ратни ветерани - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Главне звезде Дана победе - ратни ветерани
На трибинама је био и амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански са сином Александром, који је у Москву специјално допутовао како би присуствовао овој свечаности. Амбасадори Црне Горе и БиХ, Милорад Шћепановић и Жељко Самарџија, такође су пратили параду и понети атмосфером фотографисали се са "титовкама".
© Sputnik / Olivera IkodinovićАмбасадори Црне Горе и БиХ, Милорад Шћепановић и Жељко Самарџија на Паради победе у Москви
Амбасадори Црне Горе и БиХ, Милорад Шћепановић и Жељко Самарџија на Паради победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Амбасадори Црне Горе и БиХ, Милорад Шћепановић и Жељко Самарџија на Паради победе у Москви
Параду у Москви предводио је командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков, док је министар одбране Сергеј Шојгу извршио смотру свих јединица и рапортирао Путину. Пролазећи кроз капију Спаске куле у Кремљу Шојгу је традиционално скинуо шапку и прекрстио се.
Шојгу и Саљуков су смотру извршили у кабриолетима "Аурус". Реч је о возилима руске производње, који су премијерно представљени на Паради победе 2019. године.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Сергеј Шојгу на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату
Министар одбране Сергеј Шојгу на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Министар одбране Сергеј Шојгу на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату
И овогодишња Парада победе је показала снагу и потенцијал руске армије. На листи нових руских чуда је тенк-робот "Уран-9", а премијерно је приказано и борбено возило "Тајфун - ПВО".
Парада је обухватила и гиганте попут интерконтиненталног "Јарса", системе ПВО, од "Торова" до С-400, најсавременије тенкове, попут "Армате" и борбена возила за елитне јединице Ваздушно-десантних снага.
Права посластица на небу изнад Црвеног трга били су "Бели лабудови", "Сухоји", "Мигови" и друга борбена авијација.
Уочи одржавања параде предузете су све епидемиолоске мере - трибине и сва војна техника су дезинфиковани, војници су вакцинисани, а препорука је била и да сви акредитовани новинари и гости имају по три негативна ПЦР теста.
По завршетку дефилеа војске на Црвеном тргу председник Русије је са таџикистанским колегом положио цвеће на споменик Незнаном јунаку у Александровској башти, а такође је са новинарима поделио и утиске са параде, оцењујући је као "одличну".
© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПарадне јединице на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату
Парадне јединице на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Парадне јединице на војној паради у част 76. годишњице победе у Другом светском рату
Због пандемије вируса корона, акција „Бесмртни пук“ данас ће бити одржана у онлајн режиму, а према најавама, та шетња током које Руси носе портрете својих предака страдалих у Другом светском рату, померена је за 24. јун, на датум када је на Црвеном тргу одржана прва војна парада у част победе СССР-а над фашистичком Немачком.
Иако због пандемије неће бити уобичајених окупљања и прослава, град је свечано украшен заставама и другим обележјима Дана победе, Московљани на реверима носе Георгијевске ленте, које су симбол отпора и победе над фашизмом, а у неким деловима града се са разгласа чују и родољубиве песме.
За ратне ветеране који нису били у могућности да присуствују паради на Црвеном тргу, "Росгвардија" је уочи празника одржала акцију "Парада у дому ветерана", а такође су и "Јунармејци" у Москви спровели мини параде марширајући улицама у којима живе двојица ветерана који нису могли да дођу на главни московски трг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала