Унеско ће прогласити први резерват који обухвата пет држава, међу њима и Србија

© Sputnik / Бранкица РистићРумунска обала Дунава, наспрам Голупца
Румунска обала Дунава, наспрам Голупца - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Пратите нас
Извршна директорка Светске фондације за природу Адрије Наташа Калауз најавила је да ће, након више деценија труда и сарадње с министарствима и управитељима заштићених подручја, Унеско прогласити први светски резерват биосфере Мура-Драва-Дунав који обухвата пет држава, међу којима је и Србија.
Резерват биосфере Мура-Драва-Дунав, тзв. Европски Амазон, јединствен је у свету јер нигде не постоји резерват који обухваћа пет земаља - Хрватску, Аустрију, Словенију, Мађарску и Србију, истакла је Наташа Калауз која проглашење резервата очекује у септембру.

Зелени појас дуг 700 километара

"То проглашење биће круна рада Светске фондације за природу, али и међународне сарадње, показатељ да се тако амбициозна иницијатива може изгурати до краја и да постоји добра воља на нивоу пет земаља које ће то имплементирати", рекла је она у интервјуу за Хину, а пренео је портал "Индекс".
Реке Мура, Драва и Дунав теку кроз Хрватску, Аустрију, Словенију, Мађарску и Србију и чине зелени појас дуг 700 километара, који повезује готово милион хектара јединственог подручја природне и културне баштине.
Тај јединствени речни крајолик успео је да задржи невероватну биолошку разноликост упркос бројним променама које је узроковала људска активност, а може се похвалити и низом ретких станишта попут великих поплавних шума, речних острва, шљунчаних и пешчаних обала, рукаваца и мртвица.
Та су станишта дом највеће популације орлова штекавца у Еуропи и уточиште многих других угрожених врста - мале чигре, црне роде, дабра, видре и неких рањивих врста риба, попут кечига. Сваке године више од 250.000 птица бира Европски Амазон као одмаралиште и хранилиште пре него настави путовање на југ.
О Мури, Драви и Дунаву зависи и готово 900.000 становника, поплавна подручја штите насеља од поплава и снабдевају питком водом, док ретки речни крајолици повећавају потенцијал за развој одрживог туризма.
Проглашење резервата биосфере важан је помак и од штетних пројеката, попут изградње нових хидроелектрана.

Последња европска  дивљина

Калауз истиче како Светска фондација за природу Адриа има врло амбициозне планове јер је простор Балкана последња европска дивљина, коју треба заштитити и предупредити деградацију природе какву смо видели у другим деловима развијенијег света.
"Компаративна је предност нашег региона јер се још увек можемо похвалити неким нетакнутим и природно очуваним подручјима. За разлику од развијенијег света ми још увек на свом подручју можемо дефинисати будући развој", поручила је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала