Медији описали могућ сценарио сукоба Русије и Америке у Црном мору

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаПроба за параду Дана морнарице у руским градовима
Проба за параду Дана морнарице у руским градовима - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Амерички часопис „Нешнал интерест“ анализирао је састав, опрему и обуку ратних морнарица Сједињених Америчких Држава и Русије и навео предности сваке земље.
Према мишљењу аутора текста, новинара и бившег сарадника Пентагона Криса Озборна, јача страна руске морнарице је развијена подморничка флота.
„Напредне руске подморнице ће, наравно, веома отежати слободну и неконтролисану пловидбу бродова америчке морнарице у Црном мору“, навео је он.
Бродови у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2021
Црно море – „језеро НАТО“ или „руско море“?
Аутор је претпоставио да би у случају отвореног сукоба Русији могло бити и тешко због мањег броја бродова са чијих палуба могу полетати хеликоптери или јуришни дронови.
Исход конфликта ће у великој мери зависити од домета и прецизности бродских система наоружања, морских дронова, сензора и бродских радара, закључио је Озборн.
Раније је адмирал морнарице САД у пензији и бивши главнокомандујући Северноатлантске алијансе Џејмс Ставридис сугерисао да ће се у случају заоштравања односа између Русије и Украјине највероватније десити оружани сукоб у Црном мору. Ставридис је навео да ће Москва безусловно победити, док војска НАТО-а неће на време стићи до региона.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала