Борељ: Наставак дијалога Београда и Приштине пре краја јуна /видео/

© AP Photo / Aris OikonomouШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио је да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен пре краја јуна јер је нова власт у Приштини тражила додатно време да се упозна са ситуацијом из претходних рунда дијалога.
Борељ је то рекао после састанка министара спољних послова ЕУ и додао да је „наставак дијалога недавно договорен са премијером Косова“.
„Не можемо да одемо на одморе без наставка дијалога. Договорили смо се да пре краја јуна имамо нови састанак. Надам се да ће до тада имати све потребне информације и да ће доћи припремљени у Брисел“, поручио је Борељ.
Борељ је за следећу недељу најавио да ће организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкана у Бриселу.
„На вечери ћемо размотрити целу политичку ситуацију на Западном Балкану. Западни Балкан је велики геополитички проблем. Регион је део проблема и део решења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима са Западног Балкана“, каже Борељ.
Он је током данашњег састанка Савета ЕУ и дебате о Западном Балкану позвао ЕУ министре да представе конкретне предлоге за јачања ЕУ ангажмана у региону.
„Нећемо чекати још две године, нити два месеца, пре него што ставимо Западни Балкан поново на ЕУ агенду. Пре лета поново ћемо разговарати и размотрићемо предлоге земља чланица. Сада је тренутак да искористимо моментум да се више ангажујемо са регионом“, поручио је Борељ.
„Сагласни смо да је Западни Балкан регион од кључне геостратешке улоге за ЕУ. Наша посвећеност Западном Балкану мора да буде видљива и то се не сме доводити у питање“, каже Борељ.
У Савету ЕУ закључују да Србија и Црна Гора морају брже да напредују у својим приступним процесима, али да у овом тренутку нема конкретних информација о могућности отварања нових поглавља са Србијом у јуну, пренео је Танјуг.
Борељ је навео и да је потребан прогрес у визној либерализацији за тзв. Косово, што су тражили од држава чланица.
Борељ је позвао и на јаку подршку територијалном интегритету и суверенитету Босне и Херцеговине. Казао је и да су се министри сложили да подрже даље реформе у БиХ „на дневној бази“, преко Канцеларије високог представника.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала