Распламсао се сукоб у појасу Газе: Испаљене стотине ракета, десетине мртвих /видео/

© Hatem MoussaИзраелско ракетирање Газе
Израелско ракетирање Газе - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Двадесеторо погинулих у Гази у ваздушном противнападу Израела, тренутни је биланс сукоба израелске војске и Хамаса који су вечерас поново отворили ватру ракетирајући једни друге.
Израелске одбрамбене снаге потврдиле су да су војни авиони гађали тунел Хамаса у Гази.
Најмање 20 Палестинаца, од којих деветоро деце, погинуло је вечерас у израелском нападу на Појас Газе, наводи се у саопштењу Министарства здравља палестинске енклаве. Повређено је 65 особа.
Израелски дрон испалио је ракете на групу људи на истоку Бејт-Хануна. Напад је био одговор јеврејске државе на лансирање ракета на Јерусалим. Према подацима војске Израела, испаљено је  45 ракета.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Како је саопштила израелска војска, до сада је из појаса Газе испаљено око 150 ракета на Израел. Противракетни систем "Гвоздена купола" пресрео је на десетине ракета. Они су додали да је војска почела извођења нових напада на појас Газе као одговор на ракетирање из палестинске енклаве.
Израелска војска је у ракетном нападу на Појас Газе убила једну од кључних особа у командном ланцу Хамаса. Хамас je потврдио да је убијен један од команданата те организације. Исламски џихад наjавио je одмазду за израелске ракетне нападе.

Ганц:Настављамо ракетирање;Хамас: Ако наставите и ми ћемо

Израелски министар одбране Бени Ганц најавио је вечерас да ће Израел наставити да бомбардује Појас Газе како би "поново успоставио мир", док је Хамас запретио да ће у том случају узвратити истом мером.
Ганц је у видео обраћању рекао да Израел планира серију напада на Хамас и "друге терористичке групе", како би "поново успоставио дугорочан и потпуни мир".
Он је оптужио Хамас за насиље и негирао наводе те групе да је Израел спроводио насиље над верницима код џамије Ал-Акса у Јерусалиму.
“Током протеклих неколико недеља кабинет за безбедност је одржао серију консултација на основу којих смо данас одобрили низ напад на Хамас и остале терористичке организације", рекао је Ганц, преноси ''Тајмс оф Израел''.
Он је запретио да ће Хамас и његови лидери сносити одговорност и "платити цену за агресију", а да ће се напади наставити док не буду испуњени "оперативни циљеви" Израела.
Истовремено, војно крило Хамаса упозорило је да ће израелско ракетирање изазвати још напада са Појаса Газе.
"Јерусалим нас је позвао и ми смо одговорили на позив. Ако наставите, и ми ћемо", поручили су у саопштењу.

Хитне консултације СБ УН због насиља у источном Јерусалиму

Савет безбедности УН одржао је данас хитне консултације због ескалације насиља у источном Јерусалиму и разматрао предложену изјаву којим се Израел позива на прекид деложације Палестинаца, ''уздржаност и поштовање историјског статуса кво светих места'' у Јерусалиму.
Амбасадорка Ирске у УН Џералдина Берни Најсон указала је да би Савет безбедности требало хитно да се изјасни, изразивши наду да ће се то догодити већ данас.
Дипломатски извори АП наводе да је свих 15 чланица изразило забринутост због сукоба и пораста насиља.
Међутим, САД, најближи савезник Израела, сматрају да изјава у овом тренутку можда не ни била корисна, али су се ипак сагласиле да стручњаци СБ УН наставе разговоре након што су сви остали чланови поручили да ово тело мора хитно да реагује.
Нацрт изјаве изразио би озбиљну забринутост СБ УН због ескалације напетости и насиља на Западној обали, укључујући и источни Јерусалим и због могућности деложација палестинских породица из насеља Шеици Џарах и Силван у источном Јерусалиму, "које генерацијама ту живе и ту им је дом“, наводи АП.
Предложени текст изјаве позива Израел „да заустави активности на насељавању, рушењу и исељавању, укључујући источни Јерусалим, у складу са међународним хуманитарним правом“ и уздржи се од једностраних корака који подижу тензије и подривају одрживост решења израелско-палестинског конфликта у облику стварања две државе.
Изјавом би се изразила дубока забринутост због свакодневних сукоба, посебно у и око светих места у Јерусалиму, што доводи до људских страдања, повреда и захтевало би се "суздржавање од провокативних радњи и реторике“.
У изјави би био упућен позив свима да поштују историјски статус светих места у Јерусалиму и апел „да муслиманским ходочасницима на светим местима мора бити дозвољено да се у миру моле и клањају, без насиља, претњи и провокација“.
Прочитајте још: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала