Јадарит – потенцијални камен просперитета или раздора /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Од када је компанија Рио Тинто 2004. године открила у долини реке Јадар надомак Лознице јединствено лежиште новог минерала названог јадарит (литијум-натријум-боросиликатни минерал) и најавила отварање рудника у Србији, крећу спорења – да ли је реч о „белом злату“ који ће донети просперитет или еколошку катастрофу - не само Јадру већ целој Србији.
Јединственог мишљења нема, ни међу обичним грађанима, ни у стручној јавности. По питању овог минерала, ког су по открићу поредили са измишљеним криптонитом, који Супермену у филмским сагама одузима моћ, дводневна дебата се прошле недеље водила и у Српској академији наука и уметности. Одјеци су различити, све у зависности с тачке гледишта. Тим пре што је „Рио Тинто“ и у светској јавности непопуларан због више својих пројеката, а однедавно је стављен и на стуб срама и због тога што је уништио археолошко налазиште аустралијских староседелаца Аборџина – злоупотребивши тамошњи застарели законски систем.
Кључни су, свакако, еколошка безбедност, исплативост и транспарентност пројекта. О томе шта би потенцијална експлоатација јадарита значила, аргументима за и против у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са др Александром Јововићем професором Машинског факултета у Београду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала