Литургија у Храму Светог Саве: Сећање на спаљивање моштију првог српског архиепископа /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију првог српског архиепископа Светог Саве
 Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију  првог српског архиепископа Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Српска православна црква обележава 427 година од спаљивања моштију првог српског архиепископа светог Саве, на Врачару. У Храму Светог Саве служена је литургија.
Свети Сава, Растко Немањић, умро је 14. јануара по грегоријанском календару, 1236. године, у Трнову, у Бугарској, када се враћао са ходочашћа у Јерусалиму. Његове мошти је у манастир Милешеву пренео његов нећак краљ Владислав.
У средњовековној Србији, мошти светог Саве имале су велики значај, нарочито у време турског ропства. Народ се окупљао над моштима свога светитеља да тражи утеху и лек.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвета архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве.
Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве.
Бојећи се да се са тога места не дигне побуна против Турака, Синан-паша Београдски наредио је да се мошти првог архипеископа аутокефалне српске цркве пренесу у Београд и на Врачару спале 27. априла (10. маја) 1594. године.
Основни разлог за спаљивање моштију светитеља јесте, како наводе историчари, устанак Срба у Банату 1594. године, под вођством митрополита вршачког Теодора.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве.
 Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Света архијерејска Литургија поводом Дана спаљивања моштију Светог Саве.
Забележено је да су устаници носили заставу са ликом светог Саве, па је појава његовог лика на ратним заставама условила одлуку турског паше.
Међутим, спаљивањем моштију светитељевих, паша не само да није угасио свест о светом Сави у народу, него ју је још више укоренио.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСећање на спаљивање моштију светог Саве
Сећање на спаљивање моштију светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Сећање на спаљивање моштију светог Саве
Тело светитеља је спаљено, али је из тог пламена изникла нова снага која је и данас присутна у српском народу и његовом приступу православној вери.
Српска православна црква обележава празник Спаљивања моштију светог Саве 27. априла по црквеном, а 10. маја по грегоријанском календару.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУ малом Храму светог Саве на Врачару данас је светом архијерејском литургијом обележен Дан спаљивања моштију Светог Саве.
У малом Храму светог Саве на Врачару данас је светом архијерејском литургијом обележен Дан спаљивања моштију Светог Саве. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
У малом Храму светог Саве на Врачару данас је светом архијерејском литургијом обележен Дан спаљивања моштију Светог Саве.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала