Након избора у Херцег Новом: Власт се може формирати без ДПС-а и ДФ-а

© Sputnik / Александар МилачићХерцег Нови
Херцег Нови - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Добитници јучерашњих избора у Херцег Новом су коалиција окупљена око Демократа и Новска листа, губитници ДПС и Демократски фронт.
Избори у Херцег Новом одржани јуче најава су прекомпозиције на политичкој сцени у Црној Гори. Све до парламентарних избора 30. августа на црногорској политичкој сцени имали смо ДПС и супростављени Демократски фронт као двије најјаче снаге, а да ли новски избори најављују промјену, видјећемо у времену које предстоји. Наиме, према резултатима избора у Херцег Новом власт се мозе формирати и без учешћа ДПС-а и ДФ-а.
Демократе, Новска листа са покретом УРА и Правом Црном Гором могу имати просту већину одборника у локалном парламенту.

Резултати избора у Херцег Новом

Коалиција окупљена око Демократске Црне Горе освојила је највећи број гласова на изборима у недјељу у Херцег Новом и биће у прилици да формира локалну власт са традиционалним партнерима у том граду.
Према незваничним информацијама, на 100 одсто обрађеног материјала коалиција ,,Ни лијево ни десно, правац Нови“ је освојила 4.507 гласова, 27,21 одсто или 10 мандата, ,,Европски тим за Херцег Нови“ освојио је 3.657 гласова, 22,08 одсто или осам мандата, а коалиција окупљена око ДФ-а и СНП-а ,,За будућност Херцег Новог и Боке“ – 3.225 гласова, 19,4 одсто или седам мандата.
Највеће изненађење избора – Новска листа освојила је чак 19 одсто гласова, 3.159 гласова или седам мандата, Права Црна Гора – 738 гласова, 4,46 одсто и један мандат и ,,Црно на бијело“ – 1.275 гласова, 7,7 одсто или два мандата.
Велики пад у односу на парламентарне изборе доживјела је коалиција око ДФ-а која је изгубила више од пет хиљада гласова, као и ДПС који је на знатно мањој излазности од 15 одсто изгубио хиљаду гласова.
На прошлим парламентарним изборима ДПС је освојио 4.737 гласова, коалиција око ДФ-а 8.353, а Демократе 3.963. Ура је освојила 1.144 гласова.
ДПС, и поред освојених 22 одсто, више није појединачно најјача партија у локалном парламенту, већ је тај примат преузела Демократска Црна Гора.

Историјски моменти

Предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић казао је да је коалиција окупљена око те странке у Херцег Новом освојила десет мандата и да власт има освојених 80 одсто гласова, а опозиција 20 одсто, оцјењујући да је то историјски резултат.
Бечић је казао да се десило неколико историјских момената:
“Наш политички субјект је на историјском максимуму, 80 напрема 20 одсто је однос власти наспрам опозиције. То је најубједљивија побједа не само у Херцег Новом већ у историји вишепартизма. Историјски је и што је и наша листа имала више гласова него цјелокупна опозиција окупљена око ДПС-а.  ,,Ни лијево ни десно, правац Нови“ има око 28 одсто подршке што је раст око 40 одсто у односу на парламентарне изборе. Имаћемо 10 одборничких мандата. ДПС и СД су у августу имали 27 одсто, а сада имају 22 одсто што је континуитет озбиљног пада подршке, односно осам мандата. Коалиција ,,За будућност Новог“ је имала у августу 44 одсто подршке а сада око 19 одсто подршке, односно седам мандата. Ура ће имати два мандата, Права Црна Гора један мандат, а Новска листа је освојила 19 одсто, односно седам мандата. Обећали смо грађанима да ћемо бити најјача изборна листа и сматрам да је то добро за Црну Гору у цјелини, јер јача политика центра, чистине и моралне обнове Црне Горе”, навео је Бечић.
Носилац листе Стеван Катић казао је да је Херцег Нови ,,задао посљедњи ударац ДПС-у“, проглашавајући побједу.
“Након избора у Никшићу мислили су да су направили резултат, али ово је доказ да ДПС нестаје са политичке сцене”, навео је Катић.

“Побједа свих који мисле добро Херцег Новом”

Лидер коалиције ,,За будућност Херцег Новог и Боке“ Иван Отовић казао је да је ДПС на одржаним локалним изборима освојио мање у односу на прошле локалне изборе.
 Велика побједа свих нас, српског народа и свих оних који мисле добро нашем граду. Резултат наше коалиције у односу на локалне изборе 2017. је бољи за 25 одсто, рекао је Отовић уз оцјену да је његова коалиција снага која ће покренути Херцег Нови и да ће од сјутра са партнерима кренути у рад за добробит града.
Казао је да са Новском листом и Правом Црном Гором имају 15 мандата.
“ Ми смо ти који смо луча слободе упркос томе што је премиијер Кривокапић стао на страну Демократа. Одбранили смо наше и појачали наш резултат и ми ћемо бити они који ће радити за овај град.
Честитам и другима на резултату. Позивамо на широки консензус. ДПС је послат у прошлост”, рекао је Отовић
Лидер Уре Дритан Абазовић казао је након избора у Херцег Новом да је изузетно задовољан резултатом и да су ,,остварили 30 одсто више него на парламентарним изборима“.
“Доказано је да грађанска опција расте и да можемо да водимо достојанствено кампању са пристојним људима. Грађани Новог су положили велики испит демократије, никаквих тензија није било. ДПС нема шансе да побиједи, јер није било радикализма”, рекао је Абазовић. Избори, како је рекао, треба да буду празник демократије.
У име коалиције ,,Европски тим за Херцег Нови“ медијима се обратио посланик ДПС-а Петар Ивановић који је рекао да је резултат избора у Херцег Новом показао да је поражена политика национализма, те да је побиједила грађанска опција.
“Демократе нијесу побједници, како се то представља, већ је то коалиција Здравка Кривокапића и Алексе Бечића, дакле у Новом није побиједила једна странка него коалиција”, казао је Ивановић.
Додао је да је у Херцег Новом побиједила грађанска опција и да је ДПС спреман да разговара са партнерима који дијеле њихове вриједности. Казао је да су задовољни изборним резултатом, јер се пет партија такмичило против једне.
Према првим реакцијама, ниједна партија и коалција није тренутно расположена за ту сарадњу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала