Ниче нови затвор у Црној Гори за 200 „станара“

© Sputnik / Бобан НововићНацрт како ће затвор у Мојоквцу изгледати
Нацрт како ће затвор у Мојоквцу изгледати - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Црне Горе планира да у Мојковцу изгради затвор у коме би могло да се смјести 200 затвореника.
Изградњом новог затвора у Мојковцу, "растеретиће" се постојећи капацитети у спушком УИКС-у и бјелопољском затвору. Тако ће се добити 200 додатних мјеста за притворена и затворена лица. То ће омогућити и премјештај из два већ псотојећа затвора. Ситуација са корона вирусом је утицала на активности око плана за овај пројекат, али Министарство правде Црне Горе одговорно предузима све активности како би се овај план реализовао. Разлике у надзорном систему у односу на постојеће затворе ће бити у смислу што ће нови надзорни систем пратити савреме техничке стандарде у овој области.  Затвор у Мојковцу ће се градити на локацији Стевановац која је површине 48,574м2.
Изградња Затвора у Општини Мојковац није започета, саопштено је из Министарства Правде за портал " Дан". Како су навели, у току је израда техничке документације,  која ће бити финансирана грант средставима Инвестиционог оквира Западног Балкана (WБИФ) у износу од 1.200.000,00 еура.
Ову техничку помоћ реализује конзорцијум WБИФ Инфраструктур Проџект Фацилити 7 (ИПФ7), период реализације је почетним планом био планиран за новембар 2019 – март 2021. године, али због ситуације која је изазвана коронавирусом, овај рок је помјерен за септембар 2021. године- саопштено је из Министарства правде за портал "Дан".
Након израде техничке документације приступиће се изградњи затвора у Мојковцу.

Планирано одјељење за зене

Планиране су просторије за боравак жене којима је одређен притвор као мјера која се може предузети према окривљеној за обезбјеђење њеног присуства и за несметано вођење кривичног поступка.
„Лицима женског пола којима ће бити изречена кривична санкција казна затвора, изречену казну ће и даље извршавати у Одјељењу за жене у Управи за извршење кривичних санкција, чије је сједиште у Спужу, с обзиром на мали број жена које извршавају ову кривичну санкцију на основу досадашних података који су анализирани и услова третмана женске популације приликом извршења кривичних санкција“, прецизирали су из министраства.
Заполиће 110 службеника
Имајући у виду прописане минималне стандарде (0,6 запослених по затворенику), као и планирани смјештајни капацитет у новом зтвору у Мојковцу, потребно је запослити 110 запослених. Влада Црне Горе ће, наводе из министарства, благовремено планирати нова запошљавања како би осигурала усклађеност с активностима обуке запослених у новом затворском објекту.

Улагање од 16.200.000,00 еура

Изградња Затвора за сјеверну регију Црне Горе у Општини Мојковац ће се финансирати средствима кредита Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ-а) у износу од 15.000.000,00 еура и грант средствима WБИФ у износу од 1.200.000,00 еура (укупно 16.200.000,00 еура).
„Одлуком о задуживању Црне Горе за 2020. годину („Службени лист ЦГ“ 74/2019 од 30.12.2019. године), предвиђено је да се Држава Црна Гора задужује код Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ), за потребе Министарства правде, за изградњу капиталног објекта - Затвор у Мојковцу, у износу до 15.000.000,00 еура. Такође, пројектна пријава Министарства правде је усвојена и добијена су бесповратна средстава од 100% у оквиру Западнобалканског инвестицијског оквира (WБИФ), у новчаном износу од 1.200.000 € ТА грант. Међутим, прецизнији износ новчаних средстава који су неопходни за изградњу овог затвора знаће се тек након израде техничке документације“, објаснили су из Министраства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала