Српска ракија најбоља на свету: Од три сорте шљиве, лежала у седам буради /видео/

CC BY-SA 2.0 / N.E. Solórzano / Чокањчићи са ракијом
Чокањчићи са ракијом - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Шљивовица са имања Рајновача породице Дрљача, која живи недалеко од Новог Града у Републици Српској, проглашена је за најбољи дестилат од коштичавог воћа на свету на интернационалном такмичењу у Енглеској „Ворлд дринкс авордс“.
Награђена шљивовица је дестилат од три сорте шљиве, од којих је једна аутохтона сорта пожегача, а власништво је Бранка Дрљаче, преноси РТРС.
„Купажа је састављена од пет дестилата који су у процесу старења одлежали у седам буради од три различита дрвета - српски храст, француски „limousin“ храст и дуд - рекао је Дрљача.
Дрљача је као амбасадор Унеска за културну баштину немачког града Манхајма званично представљао српску заједницу о теми слава и ракија.
Он је истакао да је ова награда више од златне медаље, јер су показали да имају најбоље пиће на свету за ову годину направљено од коштичавог воћа.
Бранко, рођен у Ивањској између Новог Града у Републици Српској и Босанске Крупе, од 1990. године живи и ради у Немачкој, али је на породичном имању у родном месту засадио воћњак.
Дрљача је навео да су се производњом племенитих дестилата почели да баве 2010. године, а наставиће да раде на дестилатима ракија.
Бранко Дрљача је сомелијер племенитих дестилата, сертификовани сензоричар за дестилате, доцент на академији за сомелијере, дизајнер Аромабокса за сензорно вежбање, те члан више комисија за оцењивање алкохолних пића.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала