Шта су показали избори у Херцег Новом

© Sputnik / Рајко Мартиновић / Црква Светог Архангела Михаила на тргу Белависта у Херцег Новом
Црква Светог Архангела Михаила на тргу Белависта у Херцег Новом - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Уз све специфичности Боке Которске, локални избори у Херцег Новом указују на неколико трендова примењивих на целу Црну Гору. Док су Демократе и локална Новска листа највећи добитници, ДПС Мила Ђукановића су највећи губитници избора и њихова популарност ће наставити да пада.
Највеће изненађење локалних избора у Херцег Новом је успех независне Новске листе, наглашавају саговорници Спутњика, подгорички новинари Бобан Нововић и Матија Николић.
Независну Новску листу, предвођену др Савом Марићем, на изборима је представљало 35 кандидата, угледних грађана Херцег Новог, а на парламентарним изборима августа прошле године били су део коалиције „За будућност Црне Горе“.

Како ће се избори у Херцег Новом одразити на Црну Гору

Успех Новске листе (која је на изборима из 2017. освојила три мандата, а сада седам) Николић објашњава, како каже, великим незадовољством главним партијама које су представљале Србе у Црној Гори, окупљене у Демократски фронт. Са друге стране, за свој успех, Новска листа би требало да захвали и оним гласачима српске националности који су некада подржавали ДПС.
„Верујем да су успех Новске листе одлучили Срби незадовољни радом српских политичких партија на нивоу републике, а такође да ту има и гласача ДПС-а, који, како се осипа подршка овој партији, прелазе да гласају за неког другог. То, додуше, није баш спектакуларно, али мислим да су то они Срби, некада блиски ДПС-у, који због изразито радикалног и екстремног програма ДПС-а , полако прелазе у неке, њима блиске политичке опције“, каже Николић.

Популарност ДПС-а пада, расте подршка партијама центра

Оно што је карактеристичан тренд јесте, и по Нововићу, и по Николићу, лаган, али сигуран пад популарности ДПС-а.
„На прошлим изборима ДПС је са 12 одборника био најјача партија, иако није био у власти. Сада су добили свега осам одборника“, наводи Нововић и додаје да се подршка ДПС рапидно смањује.
Избори у Херцег Новом указују да ДПС полако, али сигурно губи подршку, сматра Николић.
„Истина је да су они задржали подршку од 30. августа, међутим, у односу на претходне локалне изборе у Херцег Новом, изгубили су више од 20 одсто подршке. То је најважнији тренд – да ДПС полако губи подршку, након Никшића, сада и у Херцег Новом“, наглашава он.
Нововић истиче, уз ограду да је Бока Которска специфична политичка средина, тренд раста популарности партија центра, док два, дуго времена супротстављена пола, ДПС и Демократски фронт, губе на популарности.
„Биће интересантно видети како ће се све то преломити на републичку власт. На дневни ред скупштине долази неколико осетљивих питања, као што су буџет или смене министра Лепосавића. Видећемо како ће се све то одразити на односе унутар владајуће коалиције“, каже Нововић.
На то да партије центра добијају на популарности, поред изборног резултата Демократа, према Нововићевим речима, указује и то да је изборна кампања била мирнија него она у Никшићу.

Демократски фронт – губитник у односу на август, добитник у односу на 2017.

За једног од губитника избора може се сматрати и Демократски фронт, који је изгубио више од половине подршке коју је задобио на парламентарним изборима 30. августа прошле године. Овакав изборни резултат најјаче опозиционе коалиције режиму Мила Ђукановића Николић тумачи тиме да Демократски фронт на херцегновским изборима нису чинили исти субјекти као и на августовским.
„Недостајала су двa, три препознатљива субјекта, тако да је и то нешто што указује на тренд унутар српског или просрпског бирачког тела, ако бих могао тако да га назовем“, каже Николић и наглашава да седам освојених мандата у Херцег Новом за Демократски фронт и није тако лош резултат, с обзиром да су на изборима 2017. освојили четири мандата.
Када говори о формирању власти у херцег Новом, Николић наглашава да постоје два пута. Први је, каже он, да оне странке и коалиције које су на власти у републици, формирају власт и у Херцег Новом. Међутим, највећи добитник избора, Демократе, заједно са УРОМ, могли би да привуку себи Новску листу.
„Каква ће бити комбинаторика, да ли ће Демократе одлучити да формирају власт без Демократског фронта, за сада се чини тешко. Међутим, постоје некакви сигнали и у том правцу, тако да је то један од могућих политичких праваца“, каже Николић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала