„Више не знају шта да смисле“: Руски сенатори о потраживањима Чешке за експлозије у Врбјетици

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЧешки премијер: Не радује нас оваква ситуација са Русијом, али одговор је морао да уследи
Чешки премијер: Не радује нас оваква ситуација са Русијом, али одговор је морао да уследи - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Министарка финансија Алена Шилерова саопштила је да ће Праг затражити од Москве око милијарду круна (47,5 милиона долара) због експлозија на војним складиштима 2014. године. Руски политичари су навели да им то нико неће платити.

Спекулације

По мишљењу члана комитета Савета Федерације за међународне послове Сергеја Цекова, овај захтев нема перспективу.
„То је нечувено са тачке гледишта тих стандарда, о којима се говори у Чешкој и Европи - да се могу кажњавати лице или правна организација само за доказана кршења права. У овом случају, не доказујући ништа и оптуживати Русију за оно што се догодило на складиштима у Врбјетици, већ су решили да затраже финансијску компензацију од Русије“, рекао је сенатор у интервјуу за „РТ“.
Он сматра да Русија ништа неће платити, јер Чешка неће имати могућност да докаже умешаност Москве у трагедију.
Било који разговори на тему компензације су недопустиви, ако се не објаве докази да је Русија крива за експлозије на складиштима, изјавио је за „РБК“ члан комитета за економску политику Игор Морозов.
„Да би Чешка нешто тражила мора да изнесе непобитне доказе, које ће проверити руска страна. И само после тога може да постане предмет расправе“, рекао је он.
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Напад на једног – напад на све: Чешка тражи од ЕУ да протерају бар по једног руског дипломату
Према речима Морозова, Прагу је познато само то да је догађај повезан са бугарском фирмом и чешким партнерима, која је на својој територији чувала експлозивну муницију.
Ситуација изгледа тако, као да САД и Велика Британија настављају да врше притисак на Русију преко чешког сценарија, додао је он.

„Више не знају шта да смисле"

Слично мишљење има и први заменик шефа међународног комитета Савета Федерације Владимир Џабаров. Он је подвукао да Русија нема намеру да плати, на основу апсурдних оптужби.
„Они више не знају шта да смисле. Зашто да им нешто платимо? Није било ни истраге нити су утврђене све чињеница. Нико им неће платити, то је апсурд“, рекао је сенатор.
Такође је прокоментарисао речи премијера Чешке Андреја Бабиша, који је позвао чланице Европског савеза у знак солидарности да протерају бар по једног руског дипломату. Такву политику Џабаров је назвао игром премијера, који „жели да се допадне Американцима“.
Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.
Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.
Поред тога, у знак солидарности са Прагом руске дипломате су истерале и Словачка, Литванија, Летонија и Естонија.
У руском Министарству спољних послова су навели да протеривање дипломата и једностране санкције су постале за неке земље „неадекватан инструмент“. Према речима портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, те прљаве политичке игре разарају ткиво међународних односа.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала