Албански интелектуалац: Косово постало губитник и у државама које су га створиле

© Sputnik / Дејан СимићСпоменик Скендербегу у Приштини
Споменик Скендербегу у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Професор политичких наука Незир Краки каже да је Косово једини губитник у процесу дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, преноси Коха.
Краки који живи и ради у Паризу назвао је Косово јединим губитником у процесу дијалога због унутрашњих неуспеха и недостатка визије приштинских политичких лидера.
"Нажалост, Косово се тренутно налази на листи земаља које су у интеграционом коридору. Можда је сада Турска удаљенија од Косова из других разлога, али међу земљама Западног Балкана Косово је последње, због унутрашњих неуспеха и недостатка стратегије тренутних лидера као и предрасуда које прелазе границе Косова и повезане су са Србијом. Чак пет држава чланица ЕУ не признају Косово као државу. Они то стављају као посебан случај 'суи генерис“, рекао је Краки.
Према његовим речима лидери Косова су дозволили да "дијалог од техничких питања дође до политичких“, преноси Косово онлајн.
"Ово је створило неку врсту магле у којој смо тренутно, политичко-технички. Нису решили техничке проблеме Срба на Косову, није обезбеђена либерализација визног режима, нити је започето решавање питања односа. У свим биткама Косово је до сада изгубило и у свим аспектима више од 10 година ангажмана, Косово губи. Косово је једини губитник у тројци ЕУ-Србија-Косово", сматра Краки.
Међу разлозима због којих је кампања Србије против признања Косова била успешна је лоша косовска дипломатија.
"То се догодило због недостатака на Косову. Већина амбасада или дипломатских мисија је "функционално мини Косово“ као систем који ни тамо не функционише, а извози се у земље широм света. Био сам импресиониран талентом људи из косовске дипломатије да пропадну чак и у центрима у којима је неуспех готово немогућ. Потребно је много талента да би се пропало у Паризу, Берлину, Вашингтону и Лондону, потребна је велика снага воље. Пропасти у земљама које су створиле Косово и у њега уложиле милијарде, тамо послати људе који немају никакве везе са културом тих земаља и који су на пословима само због плата, апсурд је без имена", рекао је Краки.
Краки каже да се не може доћи до стабилности без нормализације односа балканских држава.
"Ако Косово и Србија разјасне неке аспекте, а интерес ЕУ остане да Западни Балкан постане део ЕУ, онда је 2025. година достижан циљ. Не верујем да ћемо 2025. године ући у ЕУ као земља, али можемо се приближити  њеним вратима“, рекао је Краки.
Прочитајте још: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала