Бела кућа: Сајбер-напад на највећу америчку нафтну компанију извршен са територије Русије

© AP Photo / Mark LennihanНафтни резервоари компаније Colonial Pipeline у Њу Џерзију
Нафтни резервоари компаније Colonial Pipeline у Њу Џерзију - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Сајбер-напад на највећу америчку нафтну компанију „Колонијал пајплајн“ изведен је са територије Русије, стога Бела кућа позива Москву да „делује одговорно“, саопштила је портпаролка председника САД Џен Псаки.
На питање новинара да ли „Русија сноси неку врсту одговорности“ због тога што се хакерска група „Дарк сајд“ налази на њеној територији, Псаки је подсетила на изјаву америчког председника Џоа Бајдена који је рекао да обавештајна заједница још није завршила свеобухватну анализу инцидента, и да је истрага у току,
„Узимајући у обзир то што се поменута организација, којој се према закључку ФБИ приписује напад, налази у Русији, та земља је дужна да делује одговорно“, истакла је Псаки.
Подсетимо, комапнија „Колонијал пајплајн“ подвргнута је сајбер-нападу. Компанија је због тога угасила неке системе „како би обуздала претњу која је привремено зауставила све операције повезане са цевоводом и које су утицале на неке информационе системе“.Телевизијска компанија „Си-Ен-Ен“ саопштила је да хакери који стоје иза сајбер-напада компанију можда имају везе са Русијом. Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да Русија нема никакве везе са сајбер нападом на америчку компанију.
​"Колонијал пајплајн" дневно дистрибуира око 2,5 милиона барела бензина и других горива од својих рафинерија на обали Мексичког залива до потрошача у источним и централним деловима САД.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала