Црно море стално на мети странаца: Руска флота прати дејства француског патролног брода

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаБродови Црноморске флоте у луци Севастопољ.
Бродови Црноморске флоте у луци Севастопољ. - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Патролни брод „Командант Бирот“ француске Ратне морнарице упловио је у Црно море, а руска Црноморска флота прати његову активност, саопштио је Национални центар за контролу одбране.
„Снаге и средства Црноморске флоте приступиле су праћењу дејстава патролног брода 'Командант Бирот“ Ратне морнарице Француске, који је упловио у воде Црног мора 11. маја 2021. године“, наводи се у саопштењу.
Француски брод је пре тога упловљавао у Црно море у новембру 2019. године. Основне функције корвете су подршка стратешких подморница, извиђање и праћење кретања на мору. Брод је стално базиран у војно-поморској бази у Тулону. Дужина брода је 80 метара, ширина 10, депласман 1.350 тона, а посаду чини 90 људи.
Бродови НАТО земаља повремено залазе у Црно море – у јануару су у те воде упловила два америчка разарача „Портер“ и „Доналд Кук“, а НАТО је то објаснио „јачањем војне моћи Русије“. Као одговор на то Русија је одржала војне вежбе која су укључивала и увежабање битке на мору. У марту су у воде Црног мора упловили и амерички разарач „Томас Хаднер“ и крстарица „Монтереј“.
Русија је више пута истицала да присуство војника из других региона у Црном мору не доприноси стабилности.
Према конвенцији из Монтреа, време које бродови нецрноморских земаља могу провести у водама Црног мора ограничено је на 21 дан.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала