Главни украјински опозиционар оптужен за предају тајних информација о војсци Русији

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаЛидер покрета Украјински избор Виктор Медведчук
Лидер покрета Украјински избор Виктор Медведчук - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Безбедносне службе Украјине сумњиче председника опозиционе партије "Опозициона платформа – за живот" Виктора Медведчука да је 2020. године предао тајне податке о положајима украјинске војске посланику Врховне раде Тарасу Козаку који се налази у Русији.
"Кривични поступак је покренут против Медведчука и Козака. Ова епизода се десила у августу 2020. године. Између осталог, Медведчук је послао Козаку, који је тада боравио на територији Руске Федерације, тајне податке о положајима тајне војне јединице Оружаних снага Украјине – о њеном саставу и борбеној обуци", саопштио је шеф Службе безбедности Украјине Иван Баканов.
По верзији украјинске стране, подаци су требали да буду предати специјалним службама Русије.
"То је био поклон специјалним службама Русије. Према мишљењу истраге, управо је за Русију била намењена ова информација", саопштио је шеф СБУ.
Виктор Медведчук, који се оптужује за издају државе, налази се у Украјини, али истражитељи не знају где се тачно налази. Посланик Врховне раде Тарас Козак који се такође оптужује за велеиздају, налази се у Русији и не планира да се враћа, изјавио Баканов.
У фебруару је председник Украјине Владимир Зеленски потписао указ којим се забрањује рад телевизија „112 Украина“, „Њузван“ и „ЗИК“ и уводе санкције посланицима Врховне раде из фракције „Опозициона платформа – за живот“ Тараса Козака, власника поменутих телевизија.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала