Председника Бугарске оптужили за дволичност: „Флертује“ са Русијом, али не сме против Бајдена

© REUTERS / Melina MaraПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Странка бившег премијера Бугарске Бојка Борисова „Герб“ оптужила је председника Румена Радева за дволичност по питању односа НАТО-а и Русије.
Заменик председника странке ГЕРБ Данијел Митов приметио је да на сајту председника Бугарске Румена Радева из неког разлога није објављена заједничка декларација земаља источног блока НАТО-а у којој су осудили „акте саботаже Русије“ у случају са експлозијама на војним складиштима у Чешкој 2014. године и изразили „озбиљну забринутост“ због сличних поступака Русије у Бугарској. У онлајн-састанку учествовао је и председник САД Џо Бајден. Текст декларације објављен је на сајту председника Румуније Клауса Јоханиса.
На сајту лидера Бугарске декларација се спомиње само у контексту спремности земаља источног блока НАТО-а да дају свој допринос реализацији нове стратегије НАТО-2030.
„Видели смо саопштење за јавност који уопште не одражава дух и срж усвојене декларације…Желим да буде јасно да председник Бугарске није само сакрио декларацију, него је покушао да одигра некакву преварантску игру, само се овде ради о геополитичким интересима Бугарске“, рекао је Митов.
Бивши премијер Борисов сматра да је дволичност разлог због кога администрација председника Радева није објавила декларацију. Према речима политичара, Радев је требало да одбије усвајање декларације уколико има нешто против текста документа.
„Они покушавају да учине оно што не могу. 'Флертују' са Русијом, али када на састанку говори председник Бајден и усваја се таква декларација, не можеш ништа рећи, немаш храбрости да лупиш песницом о сто и да кажеш – чекај, ја се не слажем са таквом декларацијом“, рекао је бивши премијер, истакавши да жели мир са Русијом и противи се било каквој ескалацији напетости у Црном мору.
Бугарски портал „Медијапул“ окарактерисало је изјаве политичара као шизофренију.
Шизофренија – странка ГЕРБ је напала на председника, јер није стао у одбрану Русије пред Бајденом“, наводи аутор чланка.
Земље источног блока НАТО-а јуче су разговарале о геополитичким изазовима са којима се суочава Алијанса, након чега је усвојена одговарајућа резолуција.
Раније је Бугарска национална телевизија, позивајући се на тужилаштво, саопштила да је шест држављана Русије осумњичено за изазивање експлозија у фабрикама и војним складиштима у Бугарској 2011., 2015. и 2020. године, а тројица су оптужена за покушај убиства бугарског бизнисмена Емилијана Гебрева.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала