Ситуација опасна: Русија позива Израел и Палестину на уздржаност

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља
Зграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2021
Пратите нас
Русија је дубоко забринута опасним развојем ситуације у сектору Газа и источном Јерусалиму и у том светлу позива Израел и Палестину да не предузима кораке који могу изазвати даљу ескалацију напетости, наводи се у саопштењу портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.
Према њеним речима, ситуација у источном делу Јерусалима и око сектора Газа и даље је крајње напета.
„Москва са крајњом забринутошћу прати тако опасан развој догађаја. Одлучно осуђујемо нападе на цивиле, без обзира на њихову националну и верску припадност. Позивамо стране да покажу уздржаност и да не предузимају кораке који носе опасност од даље ескалације напетости. Сматрамо да је важно поштовање статуса кво по питању Светих места у Јерусалиму, записаног у јорданско-израелском мировном споразуму, као и познатих резолуција УН, које се односе на тај град“, наводи се у саопштењу Захарове.
Она је истакла да ће Русија, као стална чланица Савета безбедности УН-а и учесница „квартета“ међународних посредника за решавање ситуације на Блиском истоку „у сарадњи са регионалним и међународним странама доследно настојати на свеобухватном и стабилном решењу проблема у складу са резолуцијама СБ УН, које предвиђају формирање две државе – Палестине и Израела које коегзистирају у миру и безбедности“.
Руска страна прецизира да је спремна да повећа напоре како би се обновио преговарачки процес између Израела и Палестине, између осталог, користећи могућности блискоисточног „квартета“ међународних посредника.
Наводи се да се данас заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин састао са амбасадорима Палестине и Јордана у Русији Абделхафизом Нофалем и Халидом Шавабкеом, а састанак је одржан на захтев амбасадора.
„Током разговора амбасадори су изнели усаглашени став својих земаља по питању ескалације напетости у источном Јерусалиму и око сектора Газа. Указали су на незаконитост планова Израела да иселе Палестинце из њихових домова из источно-јерусалимској четврти Шеик Џарах, као и недопустивост насилних акција у комплексу џамије Ал Акса. У вези са брзим погоршањем безбедносне ситуације изнет је заједнички став да је неопходно прекинути насиље и што пре обновити стабилан палестинско-израелски преговарачки процес с циљем проналаска компромисног решења по свим питањима коначног статуса“, истиче се у саопштењу.
Такође је саопштено да је руско Министарство спољних послова изразило дубоку забринутост амбасадору Израела у Москви Александру Бен Цвију због ескалације напетости око сектора Газа и источног Јерусалима, наводи се у саопштењу након састанка амбасадора са Вершињином.
Руска страна је нагласила да је важно да се што пре оконча насиље, као и било каква дејства која прете даљом деградацијом безбедносне ситуације.
Састанак је одржан на молбу израелског дипломате.
Израел је данас појачао ваздушне ударе на Газу, али ракете погађају већ други дан за редом и израелске градове.
Израелски медији јављају да је око 630 ракета испаљено из правца Газе ка Израелу. Према извештајима израелске стране пресретнуто је 90% пројектила који су ишли ка насељеним реонима.
У сукобу који се распламсава до сада је погинуло најмање 28 Палестинаца и двоје Израелаца.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала